• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Początek nauki php

Mysle ze nie powinno byc problemu z angielskimi przykladami, one sa opisane bardzo prostym jezykiem. Poza tym ja osobiscie bym nie sugerowal rozpoczynania nauki PHP w tych latach, powoli go inne platformy wygryzaja z rynku, poza tym uwierz mi, ale stracisz duzo nerwow piszac wieksze projekty, zachowanie tego jezyka w niektorych przypadkach jest strasznie dziwne :|.

Ja tam np. lubie pisać metodą prób i błędów i dobrze się na tym uczę, jak czegoś nie wiesz to zajrzyj w podobny skrypt albo w podobną formułkę i jedź dalej. Lepsza jest praktyka, niż czytanie tutoriali czy książek - moim zdaniem ofc.

Ja tam np. lubie pisać metodą prób i błędów i dobrze się na tym uczę, jak czegoś nie wiesz to zajrzyj w podobny skrypt albo w podobną formułkę i jedź dalej. Lepsza jest praktyka, niż czytanie tutoriali czy książek - moim zdaniem ofc.
Dobrze powiedziane - ale minimum teorii oczywiście jest wymagane. Bo potem są "programiści" (lub "web-developerzy", jak zwał, tak zwał) dla których nazwa zmiennej jest stałą - i musi być $value.

Dobrze powiedziane - ale minimum teorii oczywiście jest wymagane. Bo potem są "programiści" (lub "web-developerzy", jak zwał, tak zwał) dla których nazwa zmiennej jest stałą - i musi być $value.

co ty mowisz

Wiadomo, że jak się chcę zostać ogarniętym programistom, czy webMAJSTREM to trzeba się uczyć, ja tu mówię o prostych skryptach np. do gęsiora, bo podejrzewam że o to pyta autor tematu.

Bo zobacz, to tak w sumie działa też na odwrót naczyta się tutoriali o funkcjach, pętlach itd a nie będzie wiedział do końca jak tego użyć ;p

Na tym forum nie wspieramy pir***** :)

Last edited by a moderator:
To pokaż licencję na sprzedaż tych tutoriali, które oferujesz :)

Nie muszę mieć licencji, w ogóle skąd wiesz że nie jestem resellerem i nie daje tego w wersji online na ich stronie ? :)

Jak kupisz dostaniesz dowód jako kurs w wersji online na stronie eduweb.pl.

Ale skoro pobranie z warezów jest równie legalne to proszę bardzo, droga wolna. :$

PHP Wikibooks ... + google.
Jak ogarniesz podstawy to obsluga bibliotek zawsze jest opisana albo po polsku albo po angielsku gdzies w google
Dodatkowo ksiazki o zabezpieczeniach ( jak piszesz scrypty zgodnie z tym co jest w wikibooksie to piszesz bezpieczne scrypty ) zebys wiedzial co jest zle i czego nie robic.
Dodatkowo ZendFramework i manual do niego jest za darmo wiec to jest kolejny etap kiedy ogarniesz juz podstawy php i tutaj masz juz wyzszy poziom bo zaczyna sie programowanie obiektowe... dalej z gorki , kilka scryptow napisanych obiektowo i jestes programista php do tego oganiesz jeszcze joomla , drupal , wordpres i mozesz nawet szukac pracy jako programista php

Back