• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Podatki, itd. z Dotpaya, z czym to sie je?

Status
Not open for further replies.

yanger

Banned User
Reaction score
7
A wiec.
Powiedzmy mam 300 zl na dotpayu, do wyplacenia. I jak to jest z tymi kurweskimi podatkami? co oni sami sobie potrącają a co ja mam komus, gdzies wyslac, kiedy??... ^^

Zalezy z czego jezeli z sms to potracaja oni zaliczke wysokosci 18% i na poczataku roku przysylaja Ci pit jezeli z przelewow podatek sam musisz odprowadzic.

@Koroner
z Smsów, czyli poprostu wyplacam co miesiac normalnie wszystko, a pod koniec roku musze zaplacic 19% z sumy tych wszystkich wyplat?

@Tuchol
te 0.82 to skad ci sie wzielo ?

@UP
1 - 100%
0.18 - 18%
1-0.18 = 0.82
Skąd 18 % ? Mówił o tym Koroner.

oj ;p

@koob
Czyli tak:

Na dotpayu pisze ze mam 300 zl. Biore wyplate, oni zabieraja sobie odrazu z tego te 18%, i mi na konto przelewaja ~250zł. I tyle? oni sami zabieraja sie tymi podatkami?... ;/ pogubilem sie

edit:
@sinner
nie mam 5 lat zebym nie umial procentow -.- xD

Oni odprowadzają wszystkie podatki za Ciebie ty jedynie wypełniasz pit "do końca lutego powinieneś dostać pit za poprzedni rok" Jest to obowiązkowy pit jaki musisz złożyć jako osoba mająca jakieś tam zarobki ( bardzo często dostaje się zwrot pieniążków (ja dostane 450 zł :D))

taki przykladzik, tak to dziala ?xdd mam nadzieje ze dobrze zrozumialem.

mam 300 zl na koncie dotpaya. Wyplacic chce to oni sobie odtrącaja 18% (~50zl) i mi na konto wysylaja 250zl. Pod koniec roku mam rozliczyc PIT

Gadam z kumplem ktory wlasnie sie w to bawi, i mowi ze co miesiac musze wziasc jakies dokumenty, i 18% wplacic do urzedu??
tzn, oni sami to odprowadzaja 18%, czy ja to mam odprowadzac recznie. ;/

edit: najlepiej gdyby to powiedzial mi ktos typu Tuchol, kto praktykuje to.

Od smsow oni odpowadzaja. Od przelewow musisz sam odprowadzic.

pisać to może ktoś jakiegoś posta, tam JEST NAPISANE!

nie umiesz pisać, masz kurwa problemy low chociaż w chuj tematów było takich to spierdalaj na drzewo zrywać banany

pisać to może ktoś jakiegoś posta, tam JEST NAPISANE!

nie umiesz pisać, masz kurwa problemy low chociaż w chuj tematów było takich to spierdalaj na drzewo zrywać banany

Dobra Specjalist odpuść jak już ma problem to niech lepiej się zapyta co i jak niż jak by miał się wpierdolić w konflikt z US bo oni raczej szybko nie odpuszczają.

nie masz 5 lat, masz internet to szukaj tam odpowiedzi, tutaj nie znajdziesz rzetelnej odpowiedzi, przykład? podatek dochodowy to może jest i 18%, ale jest też coś takiego jak koszt uzyskania przychodu - w przypadku podstawowej stawki dotpaya dostajesz na konto jakieś 85% tego co znajduje się w "wypłata"

i zgodze się z tym, że sprawy z us są bardzo przypałowe i trudne, dlatego tymbardziej nie powinien tutaj szukać odpowiedzi na coś takiego ;/

Są tu ludzie którzy praktykują to, więc wydaje mi się że jest to bardzo dobre miejsce aby spytać o to. Zrozum że, właśnie nie chce mieć żadnych problemów, stąd tyle (być może dla Ciebie bossie głupich pytań) ze strony osoby która nigdy w tym nie siedziała.

Sry za double posta, ale chce ostateczna odpowiedz na jedno pytanko:

- Dotpay wszystko sam odlicza, nie musze nic placic od siebie podatkow?

Status
Not open for further replies.
Back