• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Poleć kurs php

frajery z pehapem na specu w technikum!
Ja będę mieć Javę, w zasadzie to klasa będzie mieć bo ja już umiem. Mój nauczyciel stwierdził, że nie będzie babrał się w takim gównie jakim jest PHP.

Jak ktoś lubi to czemu miałby nie iść na aplikacje internetowe jako specki? Zwłaszcza że w technikach informatycznych i tak jest taki przedmiot jak programowanie strukturalne, obiektowe przez te cztery latka?

Jak ktoś lubi to czemu miałby nie iść na aplikacje internetowe jako specki? Zwłaszcza że w technikach informatycznych i tak jest taki przedmiot jak programowanie strukturalne, obiektowe przez te cztery latka?
Ale ja mam aplikacje internetowe na speca ;x
Tylko że poznamy pierw język Java, a później platformę, jak ktoś to kiedyś nazwał "webową" tj. serwlety & jsp

Obecnie klasa jest po HTMLu i CSSie. Na sam koniec będzie JS, po Javie.

Bez przesady, PHP jeszcze długo zasilać aplikacje internetowe - nawet gdy jego konkurenci już dawno górują nad nim.
Co nie zmienia faktu że jest deprecated ;d

W temacie to podstawy algorytmiki z podstawami angielskiego i podstawami google.
A co niby lepsze od php? Lua nic nie chce łykać a jeśli ktoś spróbuje odpowiedzieć, że coś od ms to go wyśmieję. Po takiej eliminacji zostaje python chyba tylko z sensownych rozwiązań. Oczywiście można bawić się w serwer w javie albo aplikację sieciową obustronnie w javie. Ale po co?

W temacie to podstawy algorytmiki z podstawami angielskiego i podstawami google.
A co niby lepsze od php? Lua nic nie chce łykać a jeśli ktoś spróbuje odpowiedzieć, że coś od ms to go wyśmieję. Po takiej eliminacji zostaje python chyba tylko z sensownych rozwiązań. Oczywiście można bawić się w serwer w javie albo aplikację sieciową obustronnie w javie. Ale po co?

Sam sobie wlasciwie odpowiedziales, Python > PHP. D:

Mówisz?

Fajnie przedstawione i ciekawe porównanie, w miarę świeże:

Code Wars: Ruby vs Python vs PHP [Infographic]

Ciekaw jestem jak wypada wydajność php po przemieleniu przez hip-hop od facebooka.

Glownie chodzi mi o projekt samego jezyka (syntax, domyslne biblioteki itd.) jak i mozliwosc polegania na jezyku (PHP ma sporo dziwnych zachowan). Duza liczba ofert pracy i popularnosci PHP wcale nie swiadczy o tym, ze jezyk jest lepszy, PHP byl od poczatku stworzony jako jezyk pod web developing, a Python nie, wiec PHP jest bardziej oklepane jesli o to chodzi. A co do "runtime" - nie przedstawiono zadnego snippetu kodow, ktore porownywano, ani zadnych metod ktorymi je sprawdzano, wiec ten obrazek jest malo relatywny do tematu.

Sprawdziłem sobie przez ostatnie dni python/django i bardzo ładnie prezentuje się ten framework. Nie zdążyłem sprawdzić, który język jest szybszy na przykładzie jakiś frameworków pod te "platformy".

Last edited:
Glownie chodzi mi o projekt samego jezyka (syntax, domyslne biblioteki itd.) jak i mozliwosc polegania na jezyku (PHP ma sporo dziwnych zachowan). Duza liczba ofert pracy i popularnosci PHP wcale nie swiadczy o tym, ze jezyk jest lepszy, PHP byl od poczatku stworzony jako jezyk pod web developing, a Python nie, wiec PHP jest bardziej oklepane jesli o to chodzi. A co do "runtime" - nie przedstawiono zadnego snippetu kodow, ktore porownywano, ani zadnych metod ktorymi je sprawdzano, wiec ten obrazek jest malo relatywny do tematu.

Wszystko się zgadza, ale niemniej ciekaw jestem jak będzie wyglądał web developing za kilka lat biorąc pod uwagę to, że php jak sam mówisz rozwijany jest w kierunku tylko weba natomiast python, ruby wspierają web developeling tylko po django czy ror.

Co do samej wydajności tych języków temat wg. mnie jest do dyskusji.

Wszystko się zgadza, ale niemniej ciekaw jestem jak będzie wyglądał web developing za kilka lat biorąc pod uwagę to, że php jak sam mówisz rozwijany jest w kierunku tylko weba natomiast python, ruby wspierają web developeling tylko po django czy ror.
Tez jestem bardzo ciekawy tego w jakim kierunku rozwina sie wszystkie te jezyki, z nadzieja ze Python pojdzie do przodu, z doswiadczenia moge powiedziec, ze duzo przyjemniej i prosciej pisalo mi sie pewien system w Pythonie, niz ten sam system wczesniej w PHP.

Co do samej wydajności tych języków temat wg. mnie jest do dyskusji.
Oczywiscie ze jest, chodzilo mi glownie o sam ten obrazek, ktory przedstawia dane porownujace runtime bez przedstawienia kodu i metody jakimi byly testowane te jezyki.

@Edit:
Oh also, Django nie jest jedynym frameworkiem pod web developing dla Pythona, ja na przyklad korzystalem z Flaska, a jest bardzo wiele alternatywnych rozwiazan.

Ja tam wolę Lua :f chociaż może jakbym miał jakiś różne do nauki pytona to bym go polubił... Może trzeba zacząć bocic na ta? Coś tam się dało chyba zrobić?

Zacznij sobie stawiac proste zadania i je wykonywac, najlepszy sposob na nauke. W TA nie masz co sie bawic, bo w wiekszosci bedziesz uzywal ich natywnego function seta, wiec podstawowych funkcji samego jezyka malo sie nauczysz.

Also, znalazlem jeszcze taki ciekawy artykul w zakladkach, jest bardzo dlugi ale polecam przeczytac, bo poparty solidnymi i podstawnymi argumentami:
PHP: a fractal of bad design - fuzzy notepad

Zacząłem to czytać i mnie już głowa boli
Jednak można tak tyrać każdy język w zasadzie, jak mnie czasami dobija c czy c++ swoją ułomnością... w tej chwili nawet nie wiem czym, jednak jeśli widząc zadanie myślę sobie "ok,w Lua bym to tak zrobił, teraz jak to będzie w c++", chociaż Lua ze 2 lata na oczy nie widziałem a w c++ robię na co dzień to coś chyba znaczy?
In C, functions like strpos return
-1 if the item isn’t found. If you don’t check for that case and try to use
that as an index, you’ll hit junk memory and your program will blow up. (Probably. It’s C. Who the fuck knows. I’m sure there are tools for this, at least.)
Ile razy widziałem w dokumentacji c: "w tej sytuacji zachowanie programu jest nieprzewidywalne" czy coś takiego. Uwielbiam też, jak nasz facet od aisd wymodzi jakiś hack na swoim maku i później się zastanawia, dlaczego na windowsie i linuxie nie działa. On przecież uzył właśnie jednego z tych nieprzewidywalnych zachowań tylko , oh, wait...

Back