• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Ponowne zabawy konkurencji, 100% CPU, co radzicie? - NIC NIE POMAGA!

Status
Not open for further replies.

GarQet

Own3d!
Solutions
14
Reaction score
81
Siema!
Kiedyś już stworzyłem taki temat, ale jak widać nie pomógł. Zaleciliście dodać exhs. do kupowania przedmiotów poprzez buy oraz poprzez panel trade.
Myślałem, że już po wszystkim, lecz przy kolejnym starcie Fail, znów CPU skacze do 100%. Ma ktoś jakiś pomysł co robić?

Dodam, że przeczytałem każdy temat (z lagami na serwie związany) na PB, ale zerowy efekt.
xxx@xxx:~$ netstat --numeric-hosts --numeric-ports | grep -v 127.0.0.1
Active Internet connections (w/o servers)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State
Active UNIX domain sockets (w/o servers)
Proto RefCnt Flags Type State I-Node Path

A, no i ta wina jest powiązana w jakiś sposób z TFSem, bo tam skacze CPU - nie apache.

Last edited:
Jest non stop 100% czy skacze? Masz exabotdf? Polecam pobawić się wyłączając kolejno różne skrypty.

Spróbuj zaktualizować liby, masz dźiwgnie na otsie? jak tak usuń, może itemy spadają jak kupujesz coś? też sprawdź

Od 2,5h wszystko było ok, CPU skakało w granicach 0-0.6, od 10 minut CPU skacze do 100%, trzyma ok 15 sekund i puszcza przy czym spada na 40%.
Npc zablokowałem, nie mam pojęcia czego to wina. Ja uważam, że to jakiś gracz znalazł kolejną lukę, tylko gdzie? :(
A exabot'a nie mam.

Bawiłem się z wyłączeniem tych skryptów, które podejrzewałem o to, ale brak oczekiwanego efektu.
Nie mam zielonego pojęcia co robić, pogodziłem się z tym, że po raz kolejny straciłem 150 graczy, ale ile można?! Trzeba ogarnąć ten błąd, żeby nikt już takich problemów nie miał. Powiem szczerze, że jeszcze mam lekkie nadzieje, że przetrwa mój serwer, zostało 80 graczy.

Proszę o pomoc.

Spróbuj zaktualizować liby, masz dźiwgnie na otsie? jak tak usuń, może itemy spadają jak kupujesz coś? też sprawdź
Dźwigni nie mam, liby chyba mam aktualne.

tak jak TriamerA mówił , musisz po kolei zaczynając od action wyłanczać WSZYSTKIE skrypty i na pewno znajdziesz wadliwy ;>

Jak nie masz exabd to nie mamy o czym rozmawiać. Pewnie nawet nie masz capcha

A weź spróbuj podczas tego ataku wyłączyć wszystkie skrypty, no poza spellami, to znaczy movements, actions, talkactions. Jeśli to nic nie da to albo to npcki, albo dziurawy tfs (albo coś sam modyfikowałeś).

wtf? i bez tego się obędzie =p.

Chyba nie wiesz, do czego jest exabd ... :D. Poza tym mówił , że jest pewny że nie jadą mu www tylko TFS więc jakiś skrypt pewnie; błędna pętla albo coś :).

A co ma piernik do wiatraka? U mnie captcha nie jest potrzebna i jakoś nigdy nic się nie działo... Nie wydłużam czasu zakładania kont i nawet nie muszą odpalać mózgu do rozszyfrowania literek żeby konto założyć! Tak czy siak baza w niedługim czasie pójdzie w nicość :)

A co ma piernik do wiatraka? U mnie captcha nie jest potrzebna i jakoś nigdy nic się nie działo... Nie wydłużam czasu zakładania kont i nawet nie muszą odpalać mózgu do rozszyfrowania literek żeby konto założyć! Tak czy siak baza w niedługim czasie pójdzie w nicość :)

+2 agreed :-)

Dobra, chyba wezmę się za wyłączanie kolejno całych katalogów, bo CPU mi się trzyma od paru godzin przy 50% :/

Tylko, jeśli się on tak trzyma, to uważam, że to wina jakiegoś globaleventa, bo action/movement by musiał być cały czas używany co jest mało prawdopodobne.

#Edit
Ogarnąłem jednego skrypta, który był wadliwy, ale to nie zmienia faktu, że CPU dalej skacze do 20%, z 50% na 20% to już coś :P

Last edited:
Z czystej ciekawości co za skrypt? Co do captcha ;] Ja tam wolę się nie narażać na Boty. Co do exabd proste rozwiązanie na proste problemy, bo przez stronę jest bardzo łatwo karać serwer ;]

Z czystej ciekawości co za skrypt? Co do captcha ;] Ja tam wolę się nie narażać na Boty. Co do exabd proste rozwiązanie na proste problemy, bo przez stronę jest bardzo łatwo karać serwer ;]

Z czystej ciekawosci zapytam jak :-) podaj jakis przyklad?

Bot napierdalajacy tworzenie accounts na x watkach?
Zamola baze zapytaniami i server down.
Dlatego captcha musi byc.

Aczkolwiek to nie jest rozwiazanie na problem GarQet'a, poniewaz, iz to tfs mu ciagnie procka.

Błąd miałem z SMS Shopem, ale już naprawiłem.
Tak czy siak pozostaje te 20% - nie wiem gdzie szukać, hmmm... Chyba az tyle nie powinno zzerac przy 100 osobach, to wina jakiegos skryptu... :/

Aczkolwiek to nie jest rozwiazanie na problem GarQet'a, poniewaz, iz to tfs mu ciagnie procka.
Jak serwer moze sie wylozyc od prostych zapytan do bazy ?co najwyzej moze zlagowac na chwile w co szczerze watpie musialo by byc od piz.. zapytan by mysql zabieral ci 100% procka.

Jak ustawisz petle i masz dobre lacze to zapewniam cie, ze jest ich od pizd, pomijajac fakt, ze baza gwaltownie przybiera na wadze, co w przypadku wielu, zle skonfigurowanych serverow, z ovh jest smiertelne.

Powodzenia, jesli dalbys rade tworzyc nawet 5-10 kont na sekunde to i tak by server tego nie odczul.

Powodzenia, jesli dalbys rade tworzyc nawet 5-10 kont na sekunde to i tak by server tego nie odczul.

Slyszalem ze niektore TFSy (nie mysql) traca polaczenie z baza od tego ze jest od chu.. rekordow w bazie typu accounts i players i dlatego ludzie robia takie skrypty jak : http://otland.net/f82/automated-database-cleanup-1-1-solution-inactive-players-60128/#post617266
jednakze nigdy nie potwierdzilem tego u siebie na OTServie moze nie mialem wystarczajaco rekordow ,moglby ktos sie do tego jakos ustosunkowac? (to tylko pogloski od gosci ktorzy mi na gadu pisali jednakze troszki ich bylo;f)

Status
Not open for further replies.
Back