• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Problem - Autoban?

Grochu

New Member
Reaction score
2
Witam, mam mały problem. Mianowicie niektórzy gracze dostają autobana za tzw. "hacking". Na jakiej zasadzie są przyznawane te bany?

a o to opis banu:

Your accon has been banishmend at:
26 apr 2011 by: Automatic banishment,for the following reason:
Hacking.
The action taken was:
Banishment.
The comment given was:
Sending unknown packets of the server...
Your banishment will be lifted at:
03 May 2011,10:10:29.

sending unknow packets to the server(to już wszystko wyjaśnia)
czyli COŚ(prawdopodobnie jakieś dodatkowe narzędzie nie do końca kompatybilne z używanym przez ciebie protokołem)wysłało pakiet, którego nie powinno być, ban jak najbardziej zasłużony
(jak ci nie pasuje to masz w configu to)

Ja radzę tego nie usuwać, bo niektórzy dostają nie słusznie, zazywczaj za używanie innego bota niż elfbot ale są też tacy, którzy dostają przy różnych próbach crashy.

@up: jeśli używanie bota to ban niesłusznie przyznany za wysyłanie błędnych pakietów to co niby jest słuszne? omfg, jeśli serv otrzymał błędny pakiet to ban za błędny pakiet się należy(chyba, że coś go po drodze zmodyfikowało, jednak 99,9% otsów nie jest warta tego aby się martwić tą małą szansą, że niewinny gracz ma coś co mu psuje połączenie z otsem)

Jeśli masz tych banów zbyt wiele - jest się o co martwić, bo możliwe że w kliencie jest pakiet którego serwer jeszcze nie obsługuję. A jeśli mało tak jak wspomniałeś, to nie masz się o co martwić i proponuję zostawienie tej opcji włączonej, bo banuje ona tylko te osoby które coś kombinują typu boty i inne narzędzia wspomagające rozgrywkę.

Mi banowało to niewielu graczy, którzy oczywiście narzekali, że oni nic nie robili ani bota nie używali. Często ich odbanowywałem dla świętego spokoju (teraz osiągnąłem to samo olewając ich i już nie odbanowuję).
Opcja przydatna, bo jeśli ktoś rzeczywiście chciałby w jakiś dziwny sposób wywołać crasha to może pomóc ta opcja. Choć większość crashy jest powodowana nadużyciem czegoś normalnego.
Byli też tacy, którzy mówili, że dostali autobana po użyciu elfa :)

Back