• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Problem z domkami

wladca

Member
Reaction score
6
Mam tfs 0.4 pod 8.6 i od zawsze mam problem z domkami polegajacy na tym,ze itemy w domkach sie nie zapisuja. ownerzy zostaja,a itemy znikaja z kazdego domku po restarcie.Probowalem kazda metode,lecz bezskutecznie ;-/.

Mam save wlaczone w globalevents.

Gdzie moje tkwic problem?

Code:
houseCleanOld = 0
-- Saving-related
	saveGlobalStorage = true
	useHouseDataStorage = false
	storePlayerDirection = false

Gdzie powinny sie zapisywac te itemy?
w items_tile?

Prosze o odpowiedz

pozdrawiam

w twoim przypadku powinny sie zapisywać w items_tile tak jak powiedziałes, ale jak kolega wyżej napisał uzywaj tego innego systemy zapisywania, szybciej i lepiej dla Ciebie.

A co do domków to w mapie masz na pewno domki zrobione poprawnie?

wczesniej mialem true,ale tez nie dzialalo ;-/

w twoim przypadku powinny sie zapisywać w items_tile tak jak powiedziałes, ale jak kolega wyżej napisał uzywaj tego innego systemy zapisywania, szybciej i lepiej dla Ciebie.

A co do domków to w mapie masz na pewno domki zrobione poprawnie?

to jak jest na false to sie powinno zapisywac w items_tile ( u mnie sie nie zapisuje i tak )
A jak true to gdzie sie zapisuja itemki?

Zapisują się gdzieś binarnie (nie pamiętam gdzie).

Z Twoim problemem polecam otworzyć mapę i sprawdzić czy na pewno masz dobrze ustawione kratki domków. Możliwe, że jeśli konwertowałeś mapę lub cudowałeś inaczej coś się mogło zepsuć.

Jak w rme robie house palette ,to wszystkie domki pokazuje gdzie sa dokladnie z house tilami i drzwiami. Ludzie moga kupic domki itp. tylko,gdy robie restart serwa ( czy robie save przed restartem czy nie na to samo wychodzi) owner zostaje , itemy znikaja we wszystkich domkach....

itemy z domkow do ich depo tez nie laduje...

-- Houses
buyableAndSellableHouses = true
houseNeedPremium = false
bedsRequirePremium = false
levelToBuyHouse = 20000
housesPerAccount = 0
houseRentAsPrice = false
housePriceAsRent = false
housePriceEachSquare = 10000
houseRentPeriod = "never"
houseCleanOld = 0
guildHalls = false
randomizeTiles = true
storeTrash = true
cleanProtectedZones = true
mailboxDisabledTowns = ""
startupDatabaseOptimization = true
-- Saving-related
saveGlobalStorage = true
useHouseDataStorage = true
storePlayerDirection = false
reportsExpirationAfterReads = 1
playerQueryDeepness = 2
maxItemsPerPZTile = 0
maxItemsPerHouseTile = 0
-- Global save
globalSaveEnabled = false
globalSaveHour = 8
globalSaveMinute = 0
shutdownAtGlobalSave = true
cleanMapAtGlobalSave = false

Co moze byc zle? bo juz naprawde nie mam pojecia ;-/

gdzie te itemki powinny sie zapisac ?

Gdy robisz clean na otsie itemki z domków znikają ? może masz źle w map edytorach i tylko zaznaczone na drzwiach jako domek dlatego niby ownerzy są itp ale itemków nie zapisuje . Musisz każda klatkę w domku zaznaczyć w map edytorze jako domek

Jak robie clean itemki zostaja,a w rme mam domek,house tile po calym domku i plama z drzwiami kratke przed czyli tak jakbyc powinno.

gdzie te itemy z house tile sie zapisuja ? moze moj plik save.lua jest zly?

Last edited:
Back