• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

problem z ip w routzerze

experienced

Intermediate OT User
Reaction score
102
Panowie jest taka sprawa
gdyz mam router i moje ip glowne to 192.168.1.2 i tak
i stawilem sobie otsa w domku na kompie i w konfiguracji routera porty odblokowywalem wiadomo pod to ip 192.168.1.2 i ots normalnie chodzi ladnie wszystko itp

i pojawia sie problem gdyz co jakis czas ip zmienia mi sie na 192.168.1.3 o.o a wiec dupa z otsa bo wszystko odblokowywane jest pod 192.168.1.2 i bym musial tak zamieniac te ip co chwila to glupota
Tak wiec co jest przyczyna tego i jak to ip ogarnac zeby sie nie zmienialo
Prosze o pomoc :)

no-ip.com i tyle. Albo idź do operatora i on ci powie czy jest taka możliwość wykupenia stałego adresu ip

A z jakiej toz przyczyny zmienia Ci sie samoistnie lajpi? Zmien moze sobie z dhcp na static.

IP rutera to 192.168.1.1, masz pewnie dwa komputery w sieci i dlatego przydziela Ci IP wyżej jeżeli podłączysz się jako drugi.

Oto cała filozofia.

panowie jest taka sprawa
gdyz mam router i moje ip glowne to 192.168.1.2 i tak
i stawilem sobie otsa w domku na kompie i w konfiguracji routera porty odblokowywalem wiadomo pod to ip 192.168.1.2 i ots normalnie chodzi ladnie wszystko itp

i pojawia sie problem gdyz co jakis czas ip zmienia mi sie na 192.168.1.3 o.o a wiec dupa z otsa bo wszystko odblokowywane jest pod 192.168.1.2 i bym musial tak zamieniac te ip co chwila to glupota
tak wiec co jest przyczyna tego i jak to ip ogarnac zeby sie nie zmienialo
prosze o pomoc :)

Serwer DHCP przydziela wew. adresy IP w środku sieci. Wystarczy wyłączyć automatyczne przyznawanie adresów w panelu routera i
dobra pierdole nie mam siły masz link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/DHCP

A zamiast zawracać nam dupe to mogłeś odblokować te porty dla 192.168.1.* przynajmniej ja na tendzie tak mam.

Last edited:
Tu raczej chodzi o ich przekierowanie : ). Ja mam w swoim tak, że dla konkretnego mac addresu przydzielane jest zawsze to samo ip. Może też to masz?

Serwer DHCP przydziela wew. adresy IP w środku sieci. Wystarczy wyłączyć automatyczne przyznawanie adresów w panelu routera i
dobra pierdole nie mam siły masz link:
DHCP – Wikipedia, wolna encyklopedia

A zamiast zawracać nam dupe to mogłeś odblokować te porty dla 192.168.1.* przynajmniej ja na tendzie tak mam.

W jakim poradniku to wyczytałeś ?:huh:

Dodaj sobie stały adres IP dla danego adresu MAC i będziesz miał np. 192.168.1.100 :)

Pisał, ale o czym innym. Chodzi o to:
r0xqL.png

xUjC.png

PAINT FTW :)

Last edited:
Back