• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Problem z partycjami.

Paxton

Banned User
Reaction score
48
A wiec moja przygoda zaczela sie tak.

Mam windows 7 zainstalowany na partycji C, mam partycje D jako recovery. Chcialbym zainstalowac Windows XP jako drugi system, zdaje sobie sprawe z probemem dot. bootowania ale poradze sobie z nim potem, stworzylem nowa partycje ktora ma 25GB najpierw programem wbudowanym w windows 7 a potem jakims partition manager, i po wsadzeniu plytki z wypalonym obrazem XP, opcja zainstaluj windows xp nie jest podswietlona i nie da sie na nia kliknac, wiec restartuje komputer i bootuje go z plyty, wszystko ladnie sterowniki sie laduja ale jeszcze przed zaakceptowaniem licencji pokazuje sie blue screen a na nim cos ze zle partycje, sprawdz CHKDSK itp

Co na to poradzicie? :ninja::peace:

Spisz numerek z blue screen i wklej w google, od razu pokaże się odpowiedź.

pokazuje sie blue screen a na nim cos ze zle partycje, sprawdz CHKDSK itp
Moim skromnym zdaniem nie jest to problem z 7'ką. Pierwsza rzecz sprawdzić dysk w poszukiwaniu bad-sektorów, czyli tak jak radzi Ci radzą: Odpal winde, z jej poziomu Start>Uruchom>"chkdsk", jak znajdzie jakieś błędy to odpalić "chkdsk /f" (o ile pamiętam). W 7ce nie ma Start>Uruchom, toteż pewnie w tym "szybkim wyszukiwaniu" czy jak to się zwie dać konsole poleceń i w niej to wstukać.
Jeśli to nie pomoże to na moje oko coś ze sprzętem. Chyba, że XP zaczyna dostawać wariacji widząc na dysku partycje z 7ką :D, jakiś nowy system plików nie do rozpoznania crashujący instalator (??) - Nie wiem, nie dotykam się 7ki, Visty i innego M$hitu (Debian, a do photoshopa XP).

A co do partycjonowania - Nie wiem na ile to się przydaje przy partycjach windowsowych, ale przy linuksowych miodzio:
http://lubi.sourceforge.net/lvpm.html
LVPM, instalujesz .exe, restartujesz kompa, w boot-loaderze wybierasz to cudo, odpalasz i masz "linuksa do partycjonowania" :D.

jakims partition manager
Partition Magic? Swego czasu używałem na 98, żeby zainstalować XP na 2giej partycji :D, poszło bezboleśnie.

Last edited:
@Paxton
Bo siódemka ma popierdolone to z partycjami.. kurwa robi jakieś jebane partycje 100 MB na bootowanie i sie all pierdoli.. ale tak jak pisali spisz numerek i w google.. tu ci raczej nikt nie pomoże.

@up
Pierdoli sie jak się nie umie posługiwać. Zresztą vista ma tak samo a o niej jakoś nie wspomniałeś.
W zasadzie po co w ogóle kombinować. Nie lepiej wam zainstalować maszyną wirtualną?

Nie lepiej wam zainstalować maszyną wirtualną?
Powiedz to komuś kto ma zwykłego (1 rdz.) celerona 3.2ghz i 1GB RAM ;).

#topic
kurwa robi jakieś jebane partycje 100 MB na bootowanie i sie all pierdoli..
Linux robi mi kurwa jakieś partycje SWAMP (Swamp Trolle?!!!1223#@!@#) i się nic nie pierdoli.

EASEUS Partition Master
Łatwy do obsługi i wszystko po nim działa.

#Tryb XP to shit nad shitami.

#CHKDSK
Sprawdz sobie dyski tym poleceniem
cmd -> chkdsk /?

Back