• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Problem z połączeniem do serwera.

Alehopper

†C++|C#|Java†
Reaction score
17
Ogólnie sprawa może wydawać się błahostką, ale cały problem tkwi że serwer jest tymczasowo hostowany na maszynie wirtualnej (dokładnie w programie VirtualBox). Tutaj jest taki problem, że tzw. login port działa mogę wybierać postacie, ale nie mogę się na nie później zalogować - i nie wiem czego to może być winna.

Netstat'em sprawdziłem i odpowiednie porty są nadsłuchiwane (tutaj 7171, 7172), następnie sprawdziłem przekierowania portów w NAT i także wszystko jest w porządku. Także router jest odblokowany na w/w porty. Oczywiście w pliku konfiguracyjnym ustawiłem IP wirtualnej maszyny w odpowiednie pole, czyli tutaj:
Code:
ip = "10.0.2.15"
Zgodnie z tym co otrzymałem po wykonaniu takiej komendy: /sbin/ifconfig eth0 | grep 'inet addr:' | cut -d: -f2 | awk '{ print $1}'​. Tutaj ss z wykonania wcześniejszej komendy netstat
olQzu39K3p1hvPK95CAiY8mUF.png

Ma ktoś jakieś pomysły? Spotkał się ktoś z tym problemem? Liczę na serdeczną pomoc z waszej strony =). Dziękuje i pozdrawiam.​

Ale co, wpisujesz passy wyświetlają się postaci, klikasz na jedną z nich i stale masz próbę connecting to the server(stale nawet po 1h), czy po jakimś czasie pisze tam error, że nie można było się połączyć?

Connection to the game world. Please Wait.
Następnie tak cały czas to sobie czeka, czeka, aż w końcu
F5DuVfJ7SlJpMv5mjkKevk.png

Dodaje, że inne osoby (czyli nie w sieci lokalnej) mają ten sam problem. Mogą wejść do wybierania postaci, ale dalej już nie działa :(.

A nie lepiej użyć mostkowanej karty sieciowej?
Jak masz sieć w domu?
Tryb mostkowy nie działa - gdy go ustawię nie mogę nawet połączyć się przez SSH - co mogę oczywiście czynić przy poprzedniej konfiguracji, tak samo jak otwieranie stron hostowanych na wirtualnej maszynie. Przy okazji, chciałbym aby do w/w wirtualnej maszyny miał każdy dostęp (oczywiście, gdy posiada dane dostępu) z internetu.

Ogólnie nie znam się na budowach sieci, ale chyba jeśli mam router to jakby mam sieć LAN =). Raczej nigdy mnie to nie interesował, ale jak powiesz jak to sprawdzić, to chętnie to zrobię.

Back