• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Problem z procesorem... i typem gniazda

Status
Not open for further replies.

hemrenus321

Advanced OT User
Solutions
3
Reaction score
164
Czołem, najpierw może opisze moją sytuację z laptopixem tudzież komputerem typu laptop. Od jakiegoś czasu mój laptop ma dziwna chorobę, gdy pogram jakieś 10minutek w np. Minecrafta to laptop najpierw grzeje się niemiłosiernie aż w końcu się wyłącza (mniemam że jest to zabezpieczenie przed uszkodzeniem procesora)
Po kilku miesiącach starania się nie topic lodowca moim cudnym sprzętem, zaglądam sobie do biosu i wyłączam jeden rdzeń w serduszku laptopka. Po wyłączeniu tego rdzenia laptop czasem grzeje się nadal, lecz już mniej no i się nie wyłącza. Po tym zabiegu można stwierdzić ze wina grzania się to pewnie procesor.
THE END...

z cpu-z wynika ze serce nosi symbol "P6200" a socket to "989 rPGA", co więcej mogę się pochwalić nalepką "intel Pentium inside"
na allegro "wychaczyłem" to: Intel Pentium Dual Core P6200 2.13GHz 2M ZOBACZ! (2332578656) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
teraz tak, socket jest inny (rPGA988A), ale może będzie pasować? :rolleyes:
Przechwytywanie.jpg

nie wierzyłbym w to, że inny socket będzie pasował, bo generalnie tak nie jest

Socket G1, also known as rPGA 988A (there are Socket G/rPGA 989 sockets that can take Socket G1/rPGA 988A or Socket G2/rPGA 988B packaged processors)
dopiero co znalazłem na wiki, nie jestem pro elo tłumaczem ale z tego chyba wynika że socket rPGA989 może przyjąć rPGA988A, mam rację?
jeśli tak to będzie dobrze :D

W miarę możliwości rozkręć go i jeżeli Ci się uda dostać do procka potraktuj go pastą termoprzewodząca.

moja toszibka też tak czasem ma, po miesiącu - dwóch użytkowania, ale ja ją po prostu przedmuchuje, ale nie sprężonym powietrzem, tylko normalnie ustami dmucham w te miejsca co tam powietrze wchodzi i pomaga. : )

Rozkręć go, przeczyść, nałóż nową pastę termoprzewodową -> problem ustanie, a zapłacisz ok. 20zł.

Mam podobny problem, mój i5 się przegrzewał po 2 miesiącach użytkowania, nie dało się wykonać aktualizacji systemu ani nic. Ale znalazłem rozwiązanie... A o to i one:
1. Kup 3 wiatraki, weź kawałek pudełka (ja mam po sony ericssonie) zrób dwie dziury okrągłe i przywies wiatraki, nie zapomnij o otworze wentylacyjnym (od boku) i upierdol wtyczki z wiatraków
2. Weź zasilacz z jakiegoś starego routera czy innego dziadostwa, byle ma 12V upierdol wtyczkę i podłacz kable przewaznie kabel z bialym paskiem to + złącz z żółtym (wiatraki podłącz równolegle) drugi z czarnym jak sie obracaja to git.
3. Ostatni wiatrak powieś tak żeby poógł odprowadzić ciepły luft przeważnie jest ten grzejnik z lewej strony. Czasem z tylu.
4. Wyperdol dolną klape z laptopa najlepiej na smietnik żeby nie korciło, bo zmniejszaa obieg powietrza.

Cieszymy się zimnym laptopem i możemy wykonać: emerege -avuDN system world
Jeżeli mój poradnik pomógł proszę o rep++;

Last edited:
Rozkręć go, przeczyść, nałóż nową pastę termoprzewodową -> problem ustanie, a zapłacisz ok. 20zł.

dokładnie, większość użytkowników laptopów nawet nie zdaje sobie sprawy, jak marny jest w nich system chłodzący i jak bardzo trzeba go pielęgnować, a serwisy z "informatykami ktuży umiejom naprawjać laptopy" biorą za to fajną kasę. pasta nawet ze srebrem (osobiście polecam diamentową).

Mam podobny problem, mój i5 się przegrzewał po 2 miesiącach użytkowania, nie dało się wykonać aktualizacji systemu ani nic. Ale znalazłem rozwiązanie... A o to i one:
1. Kup 3 wiatraki, weź kawałek pudełka (ja mam po sony ericssonie) zrób dwie dziury okrągłe i przywies wiatraki, nie zapomnij o otworze wentylacyjnym (od boku) i upierdol wtyczki z wiatraków
2. Weź zasilacz z jakiegoś starego routera czy innego dziadostwa, byle ma 12V upierdol wtyczkę i podłacz kable przewaznie kabel z bialym paskiem to + złącz z żółtym (wiatraki podłącz równolegle) drugi z czarnym jak sie obracaja to git.
3. Ostatni wiatrak powieś tak żeby poógł odprowadzić ciepły luft przeważnie jest ten grzejnik z lewej strony. Czasem z tylu.
4. Wyperdol dolną klape z laptopa najlepiej na smietnik żeby nie korciło, bo zmniejszaa obieg powietrza.

Cieszymy się zimnym laptopem i możemy wykonać: emerege -avuDN system world
Jeżeli mój poradnik pomógł proszę o rep++;

dulin mode.

Wszystkim bardzo dziękuję za porady, okazało się ze wystarczy laptopa dokładnie przeczyścić i śmiga jak nowy.
Nie zmieniałem nawet pasty termo przewodzącej :D

Status
Not open for further replies.
Back