• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Programowanie i te sprawy.

Jensej

Member
Reaction score
8
Witam.
Powoli zaczyna się uczyć c++, jakieś pół roku temu kupiłem sobie Symfonie C++ przeczytałem 20 stron i odłożyłem, nie dawno postanowiłem się wziąć w garść i wracam, jednak książka mnie strasznie nudzi. Ma ktoś jakieś lepsze sposoby i kursy na necie, żebym mógł sobie od razu ćwiczyć?
Czekam na porady

Najlepiej czekać na gotowce jak Cię nudzi, albo prosić na forach by odwalali za Ciebie czarną robotę.

Ja tam na programowaniu mam pascala **** krew mnie zaleje przez te pętle chociaż podobno c++ jeszcze gorszy to ogarniecia :(
Co do tematu to jeżeli sie z ksiazki nie nauczysz to od nauczyciela tez sie malo dowiesz, czytaj kazda strone minimum 2 razy ( rob proste programiki i coraz trudniejsze oczywiscie przy pomocy ksiazki) z tego co mi wiadomo to symfonia jest najlepsza ksiazka do nauki c++

Najlepiej czekać na gotowce jak Cię nudzi, albo prosić na forach by odwalali za Ciebie czarną robotę.

Najlepiej to sobie pokroić banana ładnie w kosteczki i zalać zimnym jogurtem, ale co ja tam wiem o zabijaniu.

@Jensej
Nie rób nic na siłę, jak nie wchodziły Ci te książki do głowy to je odłóż, wcale nie jest prawdą że najlepsze szpece wszelaką wiedzę wyciągnęli z książek. Sam osobiście zaczynałem swoją przygodę z programowaniem od prowadzenia serwera, potem oczywiście coraz bardziej się tym interesowałem, próbowałem zrozumieć jak to działa, dlaczego jest zrobione tak a nie inaczej i czy można by to w jakikolwiek sposób poprawić. I tak postępuję cały czas, jak czegoś nie rozumiem, to siedzę, czytam, główkuję aż dochodzę do momentu w którym mogę głośno powiedzieć "AHA!". Także radzę Ci abyś programowanie zaczął właśnie od tego co najbardziej Cię interesuję, a śledząc Twoją aktywność na otland stwierdzam że interesują Cię OTSy. Sciągnij więc source jakiegoś, do tego acc maker, zacznij zmieniać, dodawać nowe funkcji a doznasz olśnienia, że wszystko tak naprawdę jest na swoim miejscu a programowanie to tak naprawdę żadna czarna magia, tylko wszystko można logicznie wytłumaczyć.

Najlepiej to sobie pokroić banana ładnie w kosteczki i zalać zimnym jogurtem, ale co ja tam wiem o zabijaniu.

@Jensej
Nie rób nic na siłę, jak nie wchodziły Ci te książki do głowy to je odłóż, wcale nie jest prawdą że najlepsze szpece wszelaką wiedzę wyciągnęli z książek. Sam osobiście zaczynałem swoją przygodę z programowaniem od prowadzenia serwera, potem oczywiście coraz bardziej się tym interesowałem, próbowałem zrozumieć jak to działa, dlaczego jest zrobione tak a nie inaczej i czy można by to w jakikolwiek sposób poprawić. I tak postępuję cały czas, jak czegoś nie rozumiem, to siedzę, czytam, główkuję aż dochodzę do momentu w którym mogę głośno powiedzieć "AHA!". Także radzę Ci abyś programowanie zaczął właśnie od tego co najbardziej Cię interesuję, a śledząc Twoją aktywność na otland stwierdzam że interesują Cię OTSy. Sciągnij więc source jakiegoś, do tego acc maker, zacznij zmieniać, dodawać nowe funkcji a doznasz olśnienia, że wszystko tak naprawdę jest na swoim miejscu a programowanie to tak naprawdę żadna czarna magia, tylko wszystko można logicznie wytłumaczyć.

@@up
Dzięki, za wyczerpującą oraz bystrą odpowiedź. Oczywiście plusik dla Ciebie

Ja tez zaczynalem od OTS (wiadomo wczesniej podstawa HTML'a w gimn), nauczylem sie LUA, pozniej zainteresowalem sie c++ (czy tez rownolegle) spodobalo mi sie, aczkolwiek szybko sie znudzilo, cos umiem, ale tez nie specjalnie...
Nastepnie wzialem sie za PHP teraz znam je dosyc dobrze, choc wiadomo nie jestem magikiem.
Teraz ucze sie Pythona i robie amatorski projekt MMO z kolega z klasy + jeszcze jeden do grafiki.
Pisze server i jezyk trzeba przyznac jest ZAJEBISTY! O wiele prostszy od c++ w ogole nie skomplikowana skladnia, a mozna w nim zrobic doslownie wszystko.
Ucze sie zarowno, jako iz uczeszczam do LO Pascala, ktory jest wymarla porazka...

Tak jak slawkens napisal, najlepsza metoda prob i bledow. Jakis czas temu (4lata) probowalem rowniez cos sie pouczyc z ksiazek i kupilem wtedy "Programowanie w jezyku C++" wydawnictwo "HELP" , przeczytalem, lecz nie zapamietasz wszystkiego co jest w ksiazce. Ja robilem to tak ze jezeli czegos nie moglem zrozumiec wtedy patrzylem czy jest to wyjasnione w ksiazce.

Back