• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Pytanie do bardziej ogarniętych Adminów OTS

razorenn

Banned User
Reaction score
0
Witam, zamierzam zakupić serwer dedykowany na kimsufi.pl, chcę zacząć najpierw trochę skromnie, gdyż nie stać mnie narazie na droższy wydatek. Moje pytanie brzmi:
Ile osób udźwignie komputer:
Marka Intel
Model Celeron D/215/220
Częstotliwość 1.20 GHz
NIC FastEthernet
RAM 2 GB
Dysk twardy 500 GB
System operacyjny Debian 5.0 Stable

Jeżeli:
- Moja mapa ma nie całe 30 MB.
- Używam TFS 0.3.4pl2
- Rozmiar folderu data ma lekko ponad 20 MB (z mapą ok. 50)

Nie mam pojęcia co miałbym jeszcze podać.
Mam także kilka drobnych pytań:
- Co to jest 'Instalacja IP' ? Czy jest to konieczne do zakupu, jeśli chcę postawić OTSa?
213me8k.jpg

* : Instalacja serwera jest darmowa w przypadku płatności za rok z góry. W innym wypadku koszt to : 199 PLN netto (243.99PLN brutto).

**: Po przekroczeniu 3 TB/m-c przepustowość jest ustawiana na 10 Mbps. Aby ponownie korzystać z pasma 100 Mbps, (lub 1 Gbps z opcją SwitchPort 1G), należy zakupić dodatkowy transfer. 2 TB za 59.99 PLN netto/m-c (73.18 PLN brutto).

*** : Tylko w serwerach z dodatkową opcją SwitchPort 1 Gbps. W pozostałych serwerach 100 Mbps.

**** : Zgłoszenie adresów IP w RIPE (z geolokalizacją): 4,8,16 adresów IP: 199 PLN netto (242,78 PLN brutto); 32,64,128,256 adresów IP: 399 PLN netto (473,6 PLN brutto)); 512,1024,+ adresów IP: 799 PLN netto (974,78 PLN netto); PI już istniejące (bez limitu IP): 399 PLN netto (473,60 PLN brutto). Koszt miesięczny: 0 PLN .
Na dole pisało

Procek za mały ots będzie się zawieszał przy 10 graczach

no, wymiary procka na pewno są małe...

#edit
jeśli ktoś nie zrozumiał, niech dowie się co to aluzja z nutką sarkazmu ;]

Last edited:
To już wybierz ta drugą wersje Q-1T na kimsufi.pl...

Intel
Model : Quad Core Q6600
Częstotliwość : 4x 2.40+ GHz
NIC: GigaEthernet
Pamięć operacyjna: 4 GB
Typ: DDR 2
Przestrzeń dyskowa: 1 TB

trochę droższa ale bardziej się opłaca...

#all up (no ave;P)

chyba pisze cos...

Pytanie do bardziej ogarniętych Adminów OTS

czemu spamujecie? xd

Osobiście miałem coś takiego jak najtańszy serwer z kimsufi, i znam pewien ots ponad 200 graczy online co na czymś takim ma mapę ok. 90 mb. Nie gadajcie więc, że padnie przy 10 graczach. Pozdro.

Osobiście miałem coś takiego jak najtańszy serwer z kimsufi, i znam pewien ots ponad 200 graczy online co na czymś takim ma mapę ok. 90 mb. Nie gadajcie więc, że padnie przy 10 graczach. Pozdro.

ośmieszyłeś się właśnie w tym momencie, mapa 90mb to (90/8)MB, co wcale nie jest tym co chciałeś nam powiedzieć, bo chciałeś powiedzieć iż jest to rl map 90MB, a jak wiemy 2GB tyle nie uciągnie :) out of memory

no nie wiem czy swap to wydajne rozwiazanie chociaz dzieki swap mozna by uciagnac taka mape, ale 200 osob nie pojdzie to smialo moge powiedziec, a jak pojdzie to z cholernymi lagami nawet przy malej ilosci graczy, bo ja wiemy swap to hdd :)

Averatec, verbania stoi na takim. Dokładnie wiem bo robiłem tego ots'a i kolesia nie stać na nowego dedyka. W tej chwili gra tam z 230 osób. Serwer zwiesza się tylko na parę sekund przy save. Na swoim serwerze miałem 180 przy real mapie i śmigało. Troszkę na swapa wchodziło ale działało, a to jest najważniejsze.

no nie wiem czy swap to wydajne rozwiazanie chociaz dzieki swap mozna by uciagnac taka mape, ale 200 osob nie pojdzie to smialo moge powiedziec, a jak pojdzie to z cholernymi lagami nawet przy malej ilosci graczy, bo ja wiemy swap to hdd :)

ale zrobiles glupia mine do tego zdjecia, wiesz

wiesz ze zapis danych na hdd odbywa sie o 1000 razy wolniej niz w ram, ale co tam klamac az do upadlego nie ? po za tym apache+mysql+system nie ma mowy zeby nie lagowalo ciagle wiec przynajmniej nie oklamuj k?

#edit
Nemaneth, otoz mylisz sie, ta mina jest przesadnie madra.

I dlatego mówię, że tylko podczas save'a kilku sekundowe zwiechy są. Szkoda ,że wprowadzili opłatę instalacyjną i nie można tych słabych brać bo ja bym chętnie brał pod mniejsze ots. Jak na początek do 200 online to taki dedyk wystarcza! Jak juz mówiłem, Verbania stoi na takim i jakoś ludzie nie zrażają się "lagami" i grają (200+ online)

#edit
Nemaneth, otoz mylisz sie, ta mina jest przesadnie madra.

Kurde, a nie wyglada. Jak to zrobiles, ze glupia mina jest tak naprawde madra mina? Jestes po aktorstwie? Rozgryzles psychike czlowieka, ze znasz takie sztuczki?
Jak Ty to robisz?

I dlatego mówię, że tylko podczas save'a kilku sekundowe zwiechy są. Szkoda ,że wprowadzili opłatę instalacyjną i nie można tych słabych brać bo ja bym chętnie brał pod mniejsze ots. Jak na początek do 200 online to taki dedyk wystarcza! Jak juz mówiłem, Verbania stoi na takim i jakoś ludzie nie zrażają się "lagami" i grają (200+ online)

nie!!! lagi sa ciagle jak ze swap korzysta bo wtedy kazdy gracz leci na hdd wiec wszystkie operacje sa w hdd umieszczane, kur** nie bede robil wykladu dziecku ktore nic o tym nie wie, z reszta co sie klocic z takim ktory twierdzi swoje choc prawda jest inna...

Averatec nie miałeś takiego serwera z real map to nic nie mów. Jak już mówiłem lagi są przy save'ach gdy to wszystkie postacie są zapisywane. Ew. jest to możliwe przy masowym wylogowaniu się graczy. I jakby były tak ogromne te lagi to na verbanii nie grałoby po 200-250 osób.

Back