• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Pytanko (nt. aktualizacji source)

Keram

Member
Reaction score
12
No hej znowu, to ja i przybywam z kolejnym z moich nietypowych pytań.

Zasugeruję się przykładem:
Jest sobie Kowalski, który kupił sobie donatora i ściągnął sobie najnowszego trunka z forum dla donatorów (tego pod 8.6)... No i ten Kowalski w planach ma odpalenie fajnego otsa. Znalazł mapę, dodał różne rzeczy, z resztą nieważne. No i mija rok, niektóre z dodatków, które dodał do otsa wymagały edytowania source (załóżmy, że zrobił to ktoś z większym doświadczeniem czyli komuś zapłacił). No i Kowalski ma nadal tego donatora bo cały czas sobie przedłużał ponieważ bardzo się zaangażował we własny projekt. No i tak po roku sobie popatrzył na temat, z którego ściągnął najnowszego trunka ten rok temu a tam się okazało jest nowszy trunk - po roku mało tego zaszło wiele zmian.

Pytanie jest:
Jak można zaktualizować source do najnowszych nie tracąc tego co samemu się w swoich edytowało. Nie pojmuję tego... Czy trzeba wszystko to co się samemu edytowało w source kopiować i wklejać do tego najnowszego source? Przecież to głupota bo np. zmian może być zbyt dużo i Kowalski mógł zapomnieć co on tam edytował.

Czy może powklejać z najnowszego source wszystkie zmiany, których się nie ma do swojego source? No ale to też głupota ponieważ po roku tych zmian mogło się nazbierać i można się pogubić też.

No więc? jak to się robi? Chyba, że jak już się raz ściągnie i edytuje to już trzeba zostać przy tym co się ma...???? Też głupota moim zdaniem bo jak wyszło coś lepszego a ty masz donatora to czemu masz z tego nie skorzystać...

Moje pytanie może być głupie jednak mnie cały czas nurtuje. Więc jak ktoś mi może powiedzieć jaki jest najlepszy sposób żeby nie stracić tego co się samemu zedytowało ale też żeby mieć najnowsze source to byłbym wdzięczny.

Dziękuję za uwagę :)

Wg odpowiedzi Potara to tak, będzie trzeba edytować te source. Zawsze warto sobie zapisać, gdzie dokonywałeś zmian. Wtedy dzięki programowi podanemu wyżej zobaczysz czy musisz edytować jakiś plik, a jeśli tak to w jakim miejscu. Więc notuj jeśli nie chcesz później przez całe source się przekopywać.

Diffnij sobie niezmienione 8.6 z tym nowym i wtedy edytuj zmienione uwzględniając różnice. Dość upierdliwe, ale powinno się dać. A jeśli zmian masz znacznie mniej, niż pomiędzy bazami, to diff bazy i twojej wersji i zmiany do nowej wprowadzaj. Tylko część może wymagać przepisania na nowe funkcje i takie tam

@Potar
Dzięki wielkie za programik.

@Kuzyn
Brzmi sensownie i nawet prosto. Program ułatwi zdecydowanie wszystko.

Po prostu właśnie chciałem wiedzieć czy są jakieś programy używane jako pomoc do aktualizowania source bez straty własnej pracy. Lub jeżeli by nie było to chciałem poznać techniki osób, które mają z tym do czynienia często.

Jak ktoś ma jakiś inny sposób to bardzo bym chciał go poznać.

Back