• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

RME - Pamięć DDR czy program?

Potar

SocialWorld
Senator
Reaction score
125
Mam pytanko, czy zmieni coś zakup 8GB ramu do kompa DDR3 1600Mhz, bo teraz mam tylko 2GB i mapa 110mb ładuje mi się sporo czasu muląc kompa oraz program nie chodzi płynnie i się tnie.

Procek to 4x3,2GHZ core Phenom II.

Pozdro.

jasne, że tak - pomoże, ale w razie gdy nie zauważysz różnicy odkupię od ciebie ten ram za 10% ceny rynkowej (wiadomo, używany)

Mam pytanko, czy zmieni coś zakup 8GB ramu do kompa DDR3 1600Mhz, bo teraz mam tylko 2GB i mapa 110mb ładuje mi się sporo czasu muląc kompa oraz program nie chodzi płynnie i się tnie.

Procek to 4x3,2GHZ core Phenom II.

Pozdro.

prędzej dokup ramu. Osobiście mam 4gb ramu, mapa wczytuje się w miarę szybko natomiast jeśli chcę zaznaczyć większy kawałek mapy to już łapię lekkie freezy.

xdd ja mam full rl map + gengie, oken pyre i 2 wyspy testowe i mi zabiera 99 MB O.o pousuwaj trochę wody na mapie xdd, po za tym to gdy przewijasz mapę to nie oddalaj jej za daleko to wtedy nie będzie wgl freezować, mi na 4gb ramu zaznaczenie całego svargrond nie freeza, a to dość duży obszar

duzy obszar mapy nie zalezy od ram lecz od grafiki komputera ;) im wiecej mapy chcesz zobaczyc tym lepsza musisz miec karte graficzna ;)

Hm, ale jak mam odpalony OTS, to załóżmy zżera on jakiś X ramu, odpalam mapę i nagle bumm brak odpowiedzi dla obu zadań i komp się ścina (gdyby ta mapa nie zżerała wgl ramu, by się raczej tak nie działo no nie?(może jestem w błędzie ;s))

Back