• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Skill zalezny od skilla

kuzara

New Member
Reaction score
1
Witam
Chcialem wprowadzic na swoim otsie cos w stylu skilla "sily". Im wiekszy skill "sila" tym wieksze dmg z pozostalych skilli. Zalozmy:
Mam 100 axe i wale np. po 500. Wbijam 100 skill "sila" (np. 1skill = attack x 0.5%) wiec bede walic po 750. Moglby mi ktos napisac taki skrypt? Albo chociaz nakierowac...

yyy przeciez tak jest?

Im wiekszy skill tym wiecej walisz.

Rotfl.

No chyba ze Cie zle zrozumialem, ale wydaje mi sie ze dobrze.

Btw maslo maslane masz w nazwie tematu.

zle zrozumiales jemu chodzi o "jakiegos skila" ktory by podwyzszal moc wszystkich innych skili o te 0.5%

Witam
Chcialem wprowadzic na swoim otsie cos w stylu skilla "sily". Im wiekszy skill "sila" tym wieksze dmg z pozostalych skilli. Zalozmy:
Mam 100 axe i wale np. po 500. Wbijam 100 skill "sila" (np. 1skill = attack x 0.5%) wiec bede walic po 750. Moglby mi ktos napisac taki skrypt? Albo chociaz nakierowac...

Mlot.
500 x 0.5 % to napewno nie jest 750 tylko 25.
A nawet jak to dodac (500+25) to 525 a nie 750.
Chodzilo ci zapwne o 50 % .

@up
a da sie zrozumiec inaczej.
whatever.
watpie zeby dalo sie to zrobic bez custom clienta.

@Up
Akurat custom client nie ma tu nic do rzeczy... Chodzi mi o skrypt a nie o zmiane nazwy skilla. Zapomnialem dodac - tfs 0.3.5.
Wystarczy pozmieniac cos w source :] Tylko ze nie wiem gdzie szukac ;/
@BugaS - nie chodzi mi o zaden upgrade item
@Zdzisieq - za tego mlota:
Twoja zdolnosc dedukcji jest bardzo niska skoro tak to interpretujesz.
Co do twojego PRO PRZELICZENIA to Cie zmartiwe...:
500x0.5% = 500x0.005=2.5 Wiec jezeli masz kogos nazywac "mlotem" - pierw pomysl czy aby na pewno zrobil blad...

@up
przepraszam,
ale powiedz mi prosze co ty chcesz zmienic w source?
Jezeli chcesz dodac nowego skilla tam gdzie jest np. axe fighting itp(zeby go tam wyswietlalo to obawiam sie, ze moze nie dac sie w ogole(moge sie mylic)), a jezeli nie musi byc tam wyswietlany to sotrage i sprawa zamknieta.

Ok to sluchaj. W source znajduje sie wszystko co najwazniejsze - m.in dzialanie skilli. Wiec po zmienieiu paru linijek moze powstac cos nowego. Dam Ci prosty przyklad - skrypt na skill atk speed
Witam przedstawiam wam kod który sam napisałem i chcę się nim podzielić
dobra zaczynamy
otwieramy player.cpp
i szukamy
Kod:

uint32_t Player::getAttackSpeed()
{
uint32_t attackSpeed = vocation->getAttackSpeed();
Item* weapon = getWeapon();
if(weapon)
{
if(weapon->getAttackSpeed() != 0)
attackSpeed = weapon->getAttackSpeed();
}
return attackSpeed;
}

i zmieniamy ten kod na taki
Kod:

uint32_t Player::getAttackSpeed()
{
uint32_t attackSpeed = vocation->getAttackSpeed();
uint32_t skilll = getSkill(SKILL_AXE, SKILL_LEVEL);
Item* weapon = getWeapon();
if(weapon)
{
if(weapon->getAttackSpeed() != 0)
attackSpeed = weapon->getAttackSpeed();
}
return attackSpeed - (skilll * 10);
}

objasnienia
Gdzie pisze 10 to jest liczba ktura odejmuje od attack speedu w playerze co skill

Żeby wybrać sobie na jakim skillu ma przychodzić nam attack speed zmieniamy
Kod:

SKILL_AXE

na np SKILL_FIST lub sword itp

Skrypt nie moj ;p Wiec jak widac wszystko sie da ^^

To akurat jestem w stanie pojac, ale nie jestem pewny czy client pobiara nazwe skilla z servera czy maja zapisana u siebie, a nawet jezeli to jest tez mozliwosc, ze pobiera tylko tyle ile jest, a jezeli dodasz nastepny skill to jej nie pobierze bo ma wpisane ze ma pobierac tylko te standardowe skilla, rozumiesz o co mi chodzi?
Oczywiscie jest to tylko moje domniemanie

Tak...
Klient pobiera nazwe - ale to nie problem... Chodzi mi jedynie o to aby skill byl zalezny od drugiego skilla... np. niech fist bedzie tym skillem. Wbijam 100 fista i moje dmg przy sword,club,dist zwiekszy sie o te 50% kaput?

Tak, jednak w silniku nie istnieje funkcja, ktora dodaje skilla, a szkoda, poniewazby sie przydala.

Jakie dodawanie skilla? Ja pierdole... Chlopie... Zobacz - jezeli wbijesz 100 axe to bijesz mocniej z broni pod axe niz na 50. Kapujesz? Im wiekszy axe tym wiecej bijesz o x%. Ja wlasnie tego szukam w source.

Ale ten kod, ktory podales odpowiedzialny jest za atak speed, a myslalem, ze chcesz dodawac skilla (np axe) z wartoscia zalezna od fista wtedy dalo by sie to zrobic w lua :)

Po czesci chce. Dodac nie - raczej zmienic zasade dzialania. Potrafilbys cos takiego zrobic?

Sprobuj zrobic cos takiego, ale nie jestem pewny czy bedzie dzialalo, zrobilem to przy itemkach dajacych skilla i postanowilem poprawic funkcje :)
znajdz:
Code:
		return getSkill(SKILL_FIST, SKILL_LEVEL);
mozlwie ze top cos zepsuje, ale podmien na:
Code:
		return getSkill(SKILL_AXE, SKILL_LEVEL*getSkill(SKILL_AXE, SKILL_LEVEL)*0.005);
i oczywiscie skompiluj :)

Back