• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Skrypty

lussie

Loov Animal
Reaction score
0
Cześć,postanowiłem zostać skrypterem,bo mappera mam już opanowanego.Dziś zacząłem używam notepad++.Zrobiłem 1 skrypt z własnej wyobraźni bo nie widzę żadnych poradników.Szukałem też[dobrego] spisu funkcji lua ale wszystkie były inne[po polsku szukam].Stworzyłem 1 skrypta z własnej logiki nawet nie wiem czy dobrze.Więc prosiłbym was o jakieś poradniki, i te funkcje nie wiem od czego zacząć itd.Proszę o wypowiedzi dobrych Skrypterów

onSay(cid, words, param, channel)
local gracz = getCreaturePosition(cid)
doCreateMonster("Dog", gracz)
end

Pozdrawiam

ps.ten skrypt jest dobry?.

thx za stronkę,czekam na reszte ;p

ps.jak mam napisać skrypt że jak ktoś wypowie słowo exp to mu dodaje expa 4000 ?

onSay(cid, words, param, channel)
doPlayerAddExperience(cid, 4000)

i co dalej ? ;d

Nie jestem skrypterem ale chyba powinno być coś takiego:
Code:
function onSay(cid, words, param)
return true
end

System musi widzieć gdzie skrypt się kończy.

tak ale, co użyć gdy piszemy np Lvl dodaje nam ten exp,np na default.Chodzi mi o takie drobnostki.

Skrypterem nie jestem, ale zeby takie cos dzialalo to trzeba w pliku talkactions.xml dodac linijke ze slowem kluczem i nazwa skryptu do ktorego sie odnosi dane slowo.

tak czytałem o tym ale na razie chodzi mi o stworzenie takiego skryptu

Bo jeżeli już dam to

Code:
function onSay(cid, words, param)
return true
end
To co mam tam jeszcze wlepić żeby aktywowały to słowa "lvl" np. i jeszcze jakieś poradniki,na tibia.net.pl widziałem parę ale co tam się mogę nauczyć jak są już gotowce i tylko pisze co trzeba zrobić

No to podobno wlasnie musisz dodac do talkactions.xml i tam wpisujesz slowo "lv" i wtedy odniesie sie do tego skryptu :p.

o.o dzięki,jeszcze zapytam koob'a jak bd czy to na pewno;p,ale i tak dzięki przynajmniej mi coś do połowy uświadomiłeś

Code:
function onSay(cid, words, param, channel)
    if(getCreatureMana(cid) == 160000) then 
		doCreatureAddMana(cid, 10000)
    else
	    doPlayerSendTextMessage(cid, 1, "Musisz mieć 160000 by użyć tego czaru")
    end
end

to jest dobrze?

Last edited:
Zdzisieq nie masz nic do powiedzenia to nie pisz,bo jak na razie to 2 osoby mi tu pomogły.a co miałem napisać? mam wrodzone byćie skrypterem? jestem skrypterem który nic nie umie?.. pomyśl

@edit poprawiłem ten end ;d myślę że jak na 1 raz to mi nawet dobrze idzie

Zdzisieq nie masz nic do powiedzenia to nie pisz,bo jak na razie to 2 osoby mi tu pomogły.a co miałem napisać? mam wrodzone byćie skrypterem? jestem skrypterem który nic nie umie?.. pomyśl

Zdzisieq mysli, ze jest mistrzem OpenTibii najlepiej dodaj go do ignore list ;)

Nie wczoraj lookałem neta i zobaczyłem pare tematów na ten temat widziałem ludzi który dużo potrafia,a zresztą przyda mi się też to do cs'a,trochę się podszkolę[nie myśleć że funkcjami lua..] i nie w tym sensie co myślicie

Back