• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

skull remover 8.6 tfs

sturnusek

hehe
Reaction score
1
Witam, posiadam na serwerze item-> skull remover. (usuwa fragi i skulla). Na innych serwerach widziałem, że gdy się używa frag remover'a to fragi dla gracza usuwa ale gdy na stronie jest top fragers to nie oraz dla gildi most power guilds też nie, czy ktoś wie jak zrobić, aby tak działo jak na innych serwerach?

o to ten kod
Code:
function onUse(cid, item, frompos, item2, topos)
	local playerskull = getCreatureSkullType(cid)
	local skulls = {
					SKULL_NONE,
					SKULL_YELLOW,
					SKULL_GREEN,
					SKULL_WHITE
					}

if isInArray(skulls, playerskull) then
		doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "You can't remove that skull !")
		return 0
	else
	doPlayerSave(cid)
		doCreatureSetSkullType(cid, skulls[1])
		doRemoveItem(item.uid, 1)
		db.executeQuery("UPDATE `killers` SET `unjustified` = 0 WHERE `id` IN (SELECT `kill_id` FROM `player_killers` WHERE `player_id` = " .. getPlayerGUID(cid) .. ")")
		doPlayerSendTextMessage(cid, MESSAGE_STATUS_CONSOLE_BLUE, "Your Skull has been removed !")
	end
return true
end

Last edited:
Bo oni mają zapewne skrypt onKill który zmienia storage playerowi fragstg + 1 (gdzie fragstg jest dowolną liczbą) i potem w skrypcie na stronie poprostu pobierają storage gracza
czyli np. robisz w creaturescript skrypta, że gracz zabija gracza i wtedy zmienia zabójcy storage +1
czyli:
setPlayerStorageValue(cid, twojstorage, getPlayerStorageValue(cid, twojstorage) + 1 )

i potem skrypta na stronie, co sprawdza z bazy danych value, gdzie storage = twojstorage

:D
@seminari, po co maja byc w bazie zapisywane fragi 2 raz? :P cos mi sie wydaje ze za duzo w tylko z lua skryptami sie grzebiesz ;)

co do tematu to trzeba wylac dla wszystkich wpisow z bazy zapytanie o wielkosc fragow, porownujac do innych, jesli ta bedzie najwieksza to false a jesli nie to true
na szybko nie potrafie tego napisac jeszcze
jesli nikt Ci nie zrobi to poszukaj jak sie wysyla zapytania do bazy o jakas wartosc

:p
można faktycznie np. wygaśniecie fraga by zamiast usuwać z bazy danych liczbę poprostu przepisywało do kolejnej kolumny, a potem skrypt, który liczy 1 i 2 kolumne, są też inne możliwości, ale podałem mu najprostszą i najłatwiejszą do ogarnięcia dla niego, do tego, zaoszczędzi mu to kolejnych tematów :D

Chyba Elf publikował takie skrypty. Jeden, że właśnie zliczał te fragi do top, a drugi nie.

up,
Jedno i 2 to podobne wystarczy zmienić pobieranie z tabeli. Jak będziesz taki miły to podaj linka gdzie to pisał.

Dobra zrobię 2 tabelkę do fragów które nie kasują się i tyle, bo widzę że tu każdy piszę swoje mądrości, a konkretnego nic, a piszę na forum, bo potrzebuje pomocy(skoro każdy ots ma to pewnie łatwe do zrobienia), a sam nie kombinuje bo pisałem wyżej że każdy ots ma to pewnie gdzieś na forum jest rozwiązanie. Tylko nie mogę odszukać.

Last edited:
No to popatrz w creaturescripty, np. w ten temat:

http://otland.net/f82/some-scripts-you-need-open-war-server-131729/

lub w inny z fragami

Zrób to na storage i tyle, po co robić zapytania do bazy danych po każdym zabiciu człowieka, lepiej to na storage zrobić, wtedy też nie obciąża bazy tak pobieranie ze strony, bo przecież jak zmienisz value storaga jakiemuś graczowi, to tfs trzyma to w pamięci, a do bazy leci dopiero po relogu lub po savi'e.

Dzięki temu też twoja strona będzie aktualizowała fragi co relog lub co save.

Back