• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Studia informatyczne

ximmy

Member
Reaction score
6
Trudno się dostać. Chodzę do liceum zaocznego i jednak to mnie jakoś jara i chciałbym być w tym dobry, ale w szkole dobrze nie stoję. Jest jakaś szansa, że ze słabo zdaną maturą na jakieś cienkie uczelnie się załapie. Wiedza z otsów coś da czy kosmos ?

Studentow ubywa, coraz wiecej wolnych miejsc na uczelniach. Wiedza z OTSow? Cale nic.

Zadziwia mnie to jak ktoś napisze głupi kod do gesiora czy do moderna i już ma się za znawce podstaw PHP, wklei gotowy kod C++ i zna już podstawy C++, i nagle chce zawojować światem swoją wiedzą informatyczną. Kocham takich ludzi.

Chyba jakieś problemy w życiu co Potar ?
Studia nie są do nauki ?

Jak Ci w liceum nie idzie, to zapomnij o studiach inzynierskich. Idz na filologie.

@ximmy

Od razu odebrałeś to jako atak na swoją osobę, ja tylko stwierdziłem fakt.
Zawsze możesz spróbować swoich umiejętności i sprawdzić siebie, czy sprawdzisz się w tym zawodzie, w takim przypadku polecam zaocznie (gdyż w liceum Ci nie szło, i matury słabe, to tylko zaocznie) PJWSTK która kładzie nacisk na informatyke oraz matematykę koszt 700zł / mc .

A w życiu, miło że pytasz, ogólnie jest okej, mam nadzieje że także u Ciebie.

Jak bym miał rozpis tematów to bym się uczył z wujaszkiem google. Dadzą takie coś gdzieś w sekretariacie jak będę udawał maturzystę ? Bo czuję się ostro zdemotywowany :D

U mnie ciężko bo nie umie się odzwyczaić od tibijskiego dobrobytu :(

Nie cierpię się uczyć rzeczy które mnie nie interesują, może dla tego tak słabo w szkole. Brzy początkach w php i jakiś blenderach lepiej się siedzi.

A zresztą po co tak pisze i tak spróbuję się dostać.

Tak jak kolega UP, jak juz w liceum nie dajesz rady to na "normalnych" studiach lecisz po semestrze....
Bawia mnie ludzie co po "robieniu" OTkow chca isc na informatyke! Osobiscie wybralem inny kierunek - i dobrze.

btw. jezeli naprawde bys ogarnial otki to ta wiedza na studiach napewno by lekko pomogla ;)
A przeciez nie trzeba zdac dobrze matury zeby isc na studia zaoczne czy prywatnie?

Jak jesteś słaby z matematyki odpadniesz po pierwszym roku bo nie dasz sobie rady. Ja w tym roku idę na infe na pw lub pwr innych opcji nie biorę nawet pod uwagę. I tak jest to tylko na rok, później zmienię na lepsze jak się powiedzie;)

Już na pierwszy ogień lecisz jak nie zdasz matury z rozszerzonej matmy, bo podstawa tutaj Ci nie wystarczy. Wiedza oparta na silniku OTS to za mało, żeby iść na informatykę. Tym bardziej że matematyka na studiach informatycznych jest cieżka nawet w porównaniu z tym co ja mam na studium - systemy binarne i tym podobne. Jako informatyk byś musiał pomyśleć na jaki odłam informatyki chciałbyś iść, a tego jest od chuja i ciut ciut. Żeby robić serwisanta, wystarczy Ci tylko kwalifikacja e12 którą robisz na studium lub w technikum informatycznym.

Udawanie maturzysty zrobi z Ciebie większego błazna niż sobie pomyślał, czy nawet kupno matury gówno Ci da.

@Lukanio.
Nie potrzeba mieć matury, żeby iść na studium xD

Artis ja nie mowilem nic o STUDIUM, ale o STUDIACH ;)
a to jest kolosalna roznica ;)

Już na pierwszy ogień lecisz jak nie zdasz matury z rozszerzonej matmy, bo podstawa tutaj Ci nie wystarczy. Wiedza oparta na silniku OTS to za mało, żeby iść na informatykę. Tym bardziej że matematyka na studiach informatycznych jest cieżka nawet w porównaniu z tym co ja mam na studium - systemy binarne i tym podobne. Jako informatyk byś musiał pomyśleć na jaki odłam informatyki chciałbyś iść, a tego jest od chuja i ciut ciut. Żeby robić serwisanta, wystarczy Ci tylko kwalifikacja e12 którą robisz na studium lub w technikum informatycznym.

Udawanie maturzysty zrobi z Ciebie większego błazna niż sobie pomyślał, czy nawet kupno matury gówno Ci da.

@Lukanio.
Nie potrzeba mieć matury, żeby iść na studium xD

Rozszerzona matma jako wymaganie ? Chyba w Warszawskich wyższych uczelniach. Moim zdaniem powinieneś szukać czegoś co cie jara i na co jest popyt / miejsca pracy. Później zarabiasz robiąc to co sprawia ci przyjemnosc.

Przepraszam, ale czy rozszerzona matma NIE jest wymagana na studia informatyczne? Wydaje mi się, że jest lub powinna, ale nie wiem...
A od studiów informatycznych w Polsce to każde doświadczenie jest bardziej przydatne, nawet to "otsowe". A że papier każdy chce "bo tak" to już zmartwienie biednego młodego człowieka. I nie zapomnij w wieku 20 lat mieć 30 lat doświadczenia!

podczepię się pod temat: Matura rozszerzona z matmy na 50% to dobrze? Co byście doradzili z uczelni krakowskich -> kierunek informatyka?

podczepię się pod temat: Matura rozszerzona z matmy na 50% to dobrze? Co byście doradzili z uczelni krakowskich -> kierunek informatyka?
Polecam informatykę na AGH ;)
Wybitna wiedza z matematyki i fizyki gwarantowana. Z informatyki - niekoniecznie :D

Właśnie nie wiem czy tam się dostane z takim wynikiem. :(
Pewnie nie, ale z drugiej strony... nie martwiłbym się tym zbytnio. Podobno są tam gdzieś obok prywatne uczelnie, które lepiej uczą, aczkolwiek AGH ma ten "prestiż". Za miesiąc wpadnę do Krakowa na wakacje to sobie odwiedzę AGH i ten prestiż ;)

Nie jest.
Aha, ok.

Back