• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Szybkie pytanie.

Paxton

Banned User
Reaction score
48
Czy jest możliwość tworzenia nowych itemow poprzez serwer? Na przykład w items.xml stworzenie nowego itemku i ustawić wygląd jakiegoś tam ID, ale głownie chodzi o zmianę nazwy, np. 5 itemow które wyglądają jak diament ale inne nazwy. Albo inaczej, jaka jest najszybsza metoda tworzenia itemow? Czy items.dat jest jedynym rozwiązaniem?

Nie wiem czy dobrze zrozmuiałem, ale chyba tak...

Programem otitemeditor można tworzyć itemki o nowym id, z wygłądem np. dsma, bez edycji klienta...

Tak jak pisał Donaj otitemeditorem dodaje się nowy przedmiot o id (sid) i ustawia jego wygląd (cid) potem wystarczy tylko w items.xml zadeklarować nowy przedmiot i po zabawie.

Problem jednak napotykamy gdy zmieniamy wersje silnika na nowszy i musimy znowu dodawać itemy ręcznie ponieważ wraz z aktualizacją na "starych" sid pojawiły się nowe itemy. Ja u siebie na otsie miałem kilkadziesiąt nowych itemów i szlak mnie trafiał jak przychodziło mi zmieniać all a co gorsze często w skryptach itd używa się "id" własnego itema i niestety tam też potem należy zmienić.

Niestety chyba nie da się tworzyć nowego itema o wybranym przez nas sid nowy item musi mieć sid o 1 większy od obecnie największego.

Code:
http://sourceforge.net/projects/opentibia/files/

Chyba oficjalna strona a jak nie to przynajmniej pewna.

Ja tak się kiedyś bawiłem.
Ściągasz sobie openitemeditor i robisz nowy item ;]

Tak jak pisał Donaj otitemeditorem dodaje się nowy przedmiot o id (sid) i ustawia jego wygląd (cid) potem wystarczy tylko w items.xml zadeklarować nowy przedmiot i po zabawie.

Problem jednak napotykamy gdy zmieniamy wersje silnika na nowszy i musimy znowu dodawać itemy ręcznie ponieważ wraz z aktualizacją na "starych" sid pojawiły się nowe itemy. Ja u siebie na otsie miałem kilkadziesiąt nowych itemów i szlak mnie trafiał jak przychodziło mi zmieniać all a co gorsze często w skryptach itd używa się "id" własnego itema i niestety tam też potem należy zmienić.

Niestety chyba nie da się tworzyć nowego itema o wybranym przez nas sid nowy item musi mieć sid o 1 większy od obecnie największego.

Code:
http://sourceforge.net/projects/opentibia/files/

Chyba oficjalna strona a jak nie to przynajmniej pewna.

Probowalem pod 0.4.0 i 0.3.6 i nie dziala.

Było by miło gdyby Elf lub jakaś osoba mająca pojęcie o "items.otb" wypowiedziała się na ten temat ponieważ o ile się nie mylę to było jakieś zamieszanie z items.otb pod 8.54 lub 8.55 ponieważ RME korzystało z innego niż TFS.

to co? wie ktoś jak zrobić?? bo mi również na 0.3.6 nie działają nowe itemy

Przy ladowaniu items przez TFS pisze ze sa outdated.

Bo TFS określa b. dokładnie typ pliku otb, najmniejsza zmiana powoduje to, że silnik nie ładuje. Musisz z poziomu c++ usunąć to, co odpowiada za sprawdzanie pliku otb, tak żeby ładowało każdy który mu się da.

No dobra tylko czemu tak jest zrobione? Do tibi 8.50 nie było żadnych problemów z dodawaniem itemów a teraz zaczęli motać :/

Chce sie rowniez podzielic skryptem na ladowanie items.otb pomogl mi Stian z tym, wiec zadzialalo mi edytowanie pliku otb na 0.4.0 ! :peace: Powiedzial ze moze troche byc bugow, ale sam sie jeszcze nie napotkalem.

Usuncie to
PHP:
 else if(Items::dwMinorVersion != CLIENT_VERSION_854)
        {
                std::clog << "[Error - Items::loadFromOtb] Another (client) version of items.otb is required." << std::endl;
                return ERROR_INVALID_FORMAT;
        }

z items.cpp

Mi smiga :peace:

z innego postu Paxtona:peace:

Back