• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Tabela bans - utrata połączenia z bazą danych

Scooty

Enemia.EU
Reaction score
14
Cześć, może najpierw dam wycinek z logów, wtedy łatwiej mnie zrozumiecie:

PHP:
[15/5/2011 10:49:48] > Saving server...
[15/5/2011 10:50:8] > SAVE: Complete in 19.605 seconds using relational house storage.
[15/5/2011 10:52:8] mysql_real_query(): INSERT INTO `guild_kills` (`guild_id`, `war_id`, `death_id`) VALUES (0, 342, 104056); - MYSQL ERROR: Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`c102ots`.`guild_kills`, CONSTRAINT `guild_kills_ibfk_3` FOREIGN KEY (`guild_id`) REFERENCES `guilds` (`id`) ON DELETE CASCADE) (1452)
[15/5/2011 10:53:43] [Warning - Protocol::RSA_decrypt] Not valid packet size (IP: 95.48.31.26)
[15/5/2011 10:53:55] mysql_real_query(): INSERT INTO `guild_kills` (`guild_id`, `war_id`, `death_id`) VALUES (0, 342, 104061); - MYSQL ERROR: Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`c102ots`.`guild_kills`, CONSTRAINT `guild_kills_ibfk_3` FOREIGN KEY (`guild_id`) REFERENCES `guilds` (`id`) ON DELETE CASCADE) (1452)
[15/5/2011 10:58:14] mysql_real_query(): SELECT `id`, `value`, `param`, `expires` FROM `bans` WHERE `type` = 1 AND `active` = 1 - MYSQL ERROR: Lost connection to MySQL server during query (2013)
[15/5/2011 10:58:35] Error while saving player: Romson.
[15/5/2011 10:59:10] Error while saving player: Abdul Wisimulacha.
[15/5/2011 10:59:44] Error while saving player: Anciq.

No i oczywiście utrata połączenia z bazą.

co do tego błędu:

PHP:
[15/5/2011 10:53:55] mysql_real_query(): INSERT INTO `guild_kills` (`guild_id`, `war_id`, `death_id`) VALUES (0, 342, 104061); - MYSQL ERROR: Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`c102ots`.`guild_kills`, CONSTRAINT `guild_kills_ibfk_3` FOREIGN KEY (`guild_id`) REFERENCES `guilds` (`id`) ON DELETE CASCADE) (1452)

myślę, że to nie jego wina, czasem wyskakuje od tak i nic się z serwerem nie dzieje.

natomiast ten error mnie ciekawi:

PHP:
[15/5/2011 10:58:14] mysql_real_query(): SELECT `id`, `value`, `param`, `expires` FROM `bans` WHERE `type` = 1 AND `active` = 1 - MYSQL ERROR: Lost connection to MySQL server during query (2013)

"Lost connection to MySQL server during query" wiecie co może być przyczyną błędu? Próbowałem czyścić tabelę bans ale nic nie pomogło.

Bardzo proszę o pomoc.

Cuddlez nie widzę w tym nic dziwnego przy takiej ilości graczy jaką posiadam.

Nie będę zmieniał reva, chcę to naprawić

No wiesz, na moich otsach przy 500~ graczach save nie przekraczało 5s :P

A czemu reva nie chcesz zmieniać?

nie mam już donatora na otland.

mam już tego reva od października, przyzwyczaiłem się już do niego

dużo w nim pozmieniałem

to chyba na tyle, po prostu nie będę zmieniał reva(po zmianie reva dalej może być to samo)

Czekam na kogoś kto mi pomoże

Proste, nie dawaj banow gdzie dajesz opcje "IP BANISHMENT" czytaj type = 0.

Dość często spotkałem sie z tym błedem, ale z tego co wiem, jak powiedziałem swoim ziomkom zeby nie dawali bana na IP przestalo to występować.

Proste, nie dawaj banow gdzie dajesz opcje "IP BANISHMENT" czytaj type = 0.

Pisałem, że błąd wyskakuje nawet kiedy wyczyściłem tabelę "bans"

@up jutro spróbuję

eh, bo to serwer traci połączenie mysql - nie wyrabia z zapytaniami...
Akurat to że przy bans to przypadek, bans są sprawdzane najczęściej przez mysql i nawet jak wywalisz te sprawdzanie to Ci w innej części się zawiesi.
Bans są sprawdzane przy logowaniu.

Na serwerze jest zainstalowane HAProxy, które kolejkuje zapytania do bazy danych. Jesteś pewien, że mysql nie wyrabia z zapytaniami?

Jeśli tak, jak mogę sobie z tym poradzić?

Last edited:
Back