• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

tutoriale lua scripting

dusieqq

mam hajsu jak lodu
Reaction score
125
witam czy znacie może stronki z dobrymi tutorialami do pisania w lua? Kiedyś trochę już "kodziłem" więc coś tam niby kojarzę ale szukam jakiś porządnych tutoriali typu od zera do skryptera :)

Z góry dzięki.

PS. Tak, wiem że od tego jest google ale google nie powie czy faktycznie te tutoriale są dobre/poprawne więc liczę na wypowiedź ludzi którzy ogarniają temat.

PSS. Żeby was zmotywować dla każdego posta z tutorialem i linkiem do niego daje reputa i big milka od algidy :D

tutaj nawet widziałem fajny tutorial, ale po angielski, dobre też kiedyś były na TNECIE (nie podam linków bo jeszcze bana wyjebie i będzie płacz), ogółem do lua jest całe kompendium tych funkcji, co każda robi i to myślę, na troszkę bardziej poważnym poziomie najbardziej się przydaje

tak to znajdź poradniki o tablicach, pętlach, elseifach/ifach/else/znaki(np. >=, ~=, ==, ^, aha pierwiastek to niby jest chyba jakaś funkcja lua, ale poprostu rób to jak się powinno robić, podnieś do potęgi 1/2 (lub np. 1/3 1/4 itd.) czyli np. 16^(1/2) i da ci wynik 4 ;)

opanuj część funkcji math.

takich jak math.ceil, math.random i takich, które będziesz używać

w sumie na polish board można robić tutoriale, to można zacząć pisać jakiś poradnik na otlandu dla Polaków ;p

no to do roboty seminari, dzięki za info.

niema linka niema like, niema też big milka :D

Ja cię mogę nauczyć jak podbudujesz mi budżet. A tutaj tak na początek: Lua: documentation (oczywiście, podst. angielskiego).

Ja cię mogę nauczyć jak podbudujesz mi budżet. A tutaj tak na początek: Lua: documentation (oczywiście, podst. angielskiego).

przecież jest kompedium lua chyba po polsku, tzn niewiem, kiedyś się bawiłem w tworzenie logów tworząc pliki .txt przez lua to tymi io. czy oi. to chyba znalazłem wytłumaczenia po polsku, albo tak łatwo były po ang, jak znajdę w historii stronę to podam ;p

edit:

ja korzystałem jednak z angielskiego

http://www.lua.org/manual/5.1/

ralcoral jakbym chciał komuś za to płacić to bym napisał że szukam nauczyciela lua :)

powiedzcie mi jeszcze, czy wszystkie skrypty typu ciąg dźwignie żeby usunąć ścianę to też w lua?

powiedzcie mi jeszcze, czy wszystkie skrypty typu ciąg dźwignie żeby usunąć ścianę to też w lua?
Tak

Back