• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

VPS do nauki stawiania OTS

Status
Not open for further replies.
Reaction score
7
Cześć Polish-Boardowcy! ;)

Więc tak, chciałbym nauczyć się podstawowej obsługi linuxa, ażeby postawić OTS.
Tutaj moje pytanie i prośba o linki: Nauczyciela sobie załatwię, lecz chciałbym wiedzieć, jakiego VPSa mogę kupić, aby dobrze mi do takiej nauki służył tj. tani i taki, abym mógł nauczyć się tam wszystkich rzeczy, które potrzeba do postawienia OTS wraz z jego odpaleniem dla mnie samego ew. 2 osób na test.

Pozdrawiam,
Ten od kozy :cool:

Nie lepiej zainstalować na swoim kompie ubuntu? Ewentualnie kupić na złomie kompa i zrobić sobie ala serwer połączony lanem.

Najlepiej zainstalować u siebie i próbować. Ale znowu paczuszki się nie pobiorą tak szybko przy naszym necie.
Więc dobrym wyjściem kupić jakiegoś VPS za grosze albo chmurkę.

Jest duużo poradników jak postawić OTS na linux, najlepiej zapisuj sobie komendy w notatniku i rób opisy do czego służą ;).

OVH mCloud, płacisz 10 zł minimum i masz naukę przez 240 godzin :)

ubuntu.pl + google + otland
Poza tym jest temat stiana w którym wyjaśnił instalację od A-Z. Najlepszym rozwiązaniem będzie faktycznie instalacja na swoim domowym kompie ubuntu. Dużo miejsca nie potrzeba z 10gb powinno CI wystarczyć do testów + jeszcze zostanie dużo wolnego na zbędne programy. Sam tak sobie zrobiłem (tzw. zainstalowałem ubuntu i do tej pory ćwiczę) i na razie mi się udaje, bo kupić dedyka/vpa żeby na nim ćwiczyć i go zmarnować to marnotrawstwo.

Do nauki raczej możesz, wiadomo że nie postawisz na nim żadnego większego otsa ale może jakiś niewielki war.

Last edited:
Przy kupnie tego VPSa mam tam takie pola do wypełnienia:
85507575876153275401.png

Nie wiem za bardzo co mam wpisać w pola Hostname, NS1 oraz NS2.
Nie mam domeny dla tego VPSa, jeśli to o to chodzi, ale można chyba wchodzić na stronę przez jego adres IP?

Może ktoś pomóc z @up?

Last edited by a moderator:
A jak najtaniej to budgetvps.pl :) 12 zł

Mało ramu tam oferują ;(

--------------------------------------------------------------------

85507575876153275401.png

Nie mam domeny dla tego VPSa, jeśli to o to chodzi, ale można chyba wchodzić na stronę przez jego adres IP?

Mało ramu tam oferują ;(

--------------------------------------------------------------------

85507575876153275401.png

w pole Hostname wpisz np: ots.pl
w NS1 i NS2 zaużmy NS1: ns1.ots.pl, NS2: ns2.ots.pl

w pole Hostname wpisz np: ots.pl
w NS1 i NS2 zaużmy NS1: ns1.ots.pl, NS2: ns2.ots.pl

Z tym, że nie jestem właścicielem domeny ots.pl - to nic nie szkodzi?

Mógłbyś wyjaśnic mi dokładniej, czego dotyczy to pole?

Z tym, że nie jestem właścicielem domeny ots.pl - to nic nie szkodzi?

Mógłbyś wyjaśnic mi dokładniej, czego dotyczy to pole?

Pole to dotyczy nazwy hosta, masz tam example, czyli przykład:
np wpisz sobie ots.ots1.pl, to jest nie ważne jaką domene wpiszesz, ważne żeby to wszystko spełniało warunki.

np wpisz sobie ots.ots1.pl, to jest nie ważne jaką domene wpiszesz, ważne żeby to wszystko spełniało warunki.

W "hasło roota" tez wpisz ots.ots1.pl.. bo spełnia warunki.

Dzięki za starania, ale chciałbym wiedzieć dokładniej czego dotyczy to hostname, do czego będę później wykorzystywał wpisaną w tym polu informację?

Status
Not open for further replies.
Back