• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Vps

Erazma

Banned User
Reaction score
4
Witam, jak już zobaczyłem temat "hosting" pomyślałem że napisze.
Chciałbym nauczyć się operować sys linux.
Opatrzyłem sobie taką maszynkę (do nauki)

Serwery VPS Livenet - Pakiet Start

Code:
Przestrzeń dyskowa: 20 GB
Procesor: ~ 2 Ghz
Pamięć ram gwarantowana: 1 GB
Pamięć ram burstable: 2 GB
Miesięczny transfer / Port 100 Mbps: 500 GB
Ilość adresów IP: 1 adres
Dostęp do ROOT ( ssh ): TAK
System operacyjny: Linux
Zdalny restart / reinstalacja: TAK
Gwarantowany Uptime (SLA): 99,9%
Kopia bezpieczeństwa: TAK
Lokalizacja serwerów: DataCenter Łódź
Panel DirectAdmin: Tak, Opcja
Administracja serwerem: Tak, Opcja

Mam kilka pytań
1. Co daje DirectAdmin admin za 9 zł??? Czy jest to potrzebne do ots?
2. Kopia bezpieczeństwa na czym dokładniej ona polega?
3. Gwarantowany Uptime (SLA) co to jest SLA?
4. Transfer lepiej wybrać port 10 mb bez limitu czy 100 mb z limitem 500 gb? Do ilu graczy taki limit starczy?
5. Jak się łączyć z takim vps? Widziałbym pulpit czy tylko wiesz poleceń taki jak cmd? Pytanie.1 DirectAdmin to program do pokazywania pulpitu?
6. Do wyboru jest debian 5 lub 6 32 lub 64 bitowy który wybrać? Czym się to różni?
7. Jak się operuje phpadminem? Całą bazą?
Dziękuję...

4. Transfer lepiej wybrać port 10 mb bez limitu czy 100 mb z limitem 500 gb? Do ilu graczy taki limit starczy?
5. Jak się łączyć z takim vps? Widziałbym pulpit czy tylko wiesz poleceń taki jak cmd? Pytanie.1 DirectAdmin to program do pokazywania pulpitu?
6. Do wyboru jest debian 5 lub 6 32 lub 64 bitowy który wybrać? Czym się to różni?

powtórzę to co pisałem Ci na gg :P

4. z limitem 500gb starczy ci nawet na 9999999999 graczy. Tylu nie będziesz mieć , więc spokojnie to z limitem starczy.
5. Pulpit zdalny lub VMware służy do łączenia się z serwerem - będziesz widział tak samo jak byś miał Linuxa na swoim PC.
6. Jak masz mapę do 100mb to 32 bit, jak powyżej to 64 bit.

2. Kopia bezpieczeństwa na czym dokładniej ona polega?
Polega to na tym, że dane twojego serwera (pliki, strona oraz baza danych) jest zabezpieczana - tworzy się kopia, do której wolno powrócić po jakimś krytycznym błędzie.
Najlepiej nie instalować żadnego GUI i łączyć się przez port SSH. Do tego służy aplikacja Putty.
System 64-bitowy potrafi adresować większą ilość pamięci (ponad 3,5 GB) - czego nie potrafi zrobić system 32-bitowy.
7. Jak się operuje phpadminem? Całą bazą?
phpmyadmin to program, który służy do zarządzania serwerem MySQL - tworzenie, usuwanie użytkowników, baz danych or tabeli i rekordów. Wszystko zależy od uprawnień zalogowanego użytkownika.

powtórzę to co pisałem Ci na gg :P

4. z limitem 500gb starczy ci nawet na 9999999999 graczy. Tylu nie będziesz mieć , więc spokojnie to z limitem starczy.
5. Pulpit zdalny lub VMware służy do łączenia się z serwerem - będziesz widział tak samo jak byś miał Linuxa na swoim PC.
6. Jak masz mapę do 100mb to 32 bit, jak powyżej to 64 bit.

xD

Chyba nikt nie odpowiedział na 1 pytanie, więc jest to panel zarządzania WWW, ma on strasznie dużo możliwości ale i tak bardziej polecę ispconfig :> Co do drugiej części pytania to nie, nie jest to potrzebne ale ułatwia trochę prace.

Back