• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Walka z debugami

Status
Not open for further replies.

Reins

Member
Reaction score
8
Od jakiegoś czasu na serwerze wyskakują graczom debugi, nie pojedyncze, ale w odstępie czasu dla min 3 graczy w tym samym momencie.

Czym może być to spowodowane, zaznaczam że wcześniej tego nie było.

Vps linuxpl.

Gdzie wystepuja debugi?

Niech zgadne - ktos w depo szybko sie obraca?

Nie, gracze dostają w różnych miejscach, ale w tym samym momencie. Można to zauważyć przy liście deadów, jeden padnie na dragu, drugi na grimach, w tym samym czasie.

Możliwe że jeżeli ktoś się szybko obraca w depo to debugi dostają na całej mapie ? na 200 osób jest to 3-10 graczy. Czasami nawet 1.

Nie, nie jest mozliwe.
Sprawdz w logach czego dotycza debugi.

Wycinek z dwóch dni,
Code:
http://wklej.to/VbA1D

Logi różnią się od siebie, czyżby limit pakietów? Bo nie za bardzo rozumiem? my.cfg ?

kiedyś było morza lecz teraz jest to niedostępne i się nie da więc elf bot odpada.

Jak to się nie da, dzisiaj w depo koleś debugował graczy, wkładał stealth ringa i się obracał na elfie, i debugowało all, nawet mnie na niewidce. Da się da, chyba że pod 8.54 < up tylko się nie da

Czasami jeszcze przyczyną było złe items.otb, a na kręcenie ktoś dawał fixa w innym topicu.

To nie od tego, bo by nie wywalalo graczy w roznych mikejscach w tym samym czasie.
Blad chyba w jkakims skrypcie najprawdopodbniej creaturescripts.xml:
Communication.cpp 2101: MoveCreature has been received for a coordinate where there is no creature anymore [bug0000017], reason:
i jeszcze:
Network.cpp 444: packet size does not fit to symmetric encryption (PacketSize = 15341)
Jaki masz silnik?
Moze jakis chujowy rev...

To i ja się pochwale, kiedyś u siebie, dawno dawno temu. Dodałem na swojego ots 8.5 monsterki z 8.54 i po upływie miesiącu jeden z graczy odkrył, że bedzie debugował otsa zmieniając się w potwora 8.54, też miałem z tym duży problem, bo nie wiedziałem o co chodzi, ale po kliku dniach, zobaczyłem w ostatniej chwili jego komende. U ciebie to pewnie nie o to chodzi...

Druga rzecz któryś z silników jest taki lipny, że jak użyjesz potiona, użyjesz np. vip access i wszystko związane z kolorem czerwonym i pomarańczowym dostajesz debugi, z tego związku, że nie wykrywa chyba tego koloru czy coś związane z tym. W tym przypadku radze zmienić silnik, lub wszelkie funkcje w tym skryptach zmienić na inny kolor lub wywalić funkcje skrypt dalej bedzie działał, ale bez efektu koloru, :) nie wiem jak ta funkcja się nazywa, bo nie mam tutaj TFS, ani żadnej datapacki.

U ciebie może być taki problem, że idzie do każdego w tej chwili jakaś wiadomość, która ma może nie dozwolone znaki, lub coś z tym związanego.... To tyle.

@Texon
Podmieniasz message z 000-constant.lua na te z 8.54 i hula.

reva mam 3666, stary? ;/

@lares

Ta wiadomość miała być do mnie? Bo nie wiem czy podmieniać ;p

@Texon
Podmieniasz message z 000-constant.lua na te z 8.54 i hula.

No faktycznie, to było jakieś 2lata temu, za dzieciaka pobierało się pierwszy lepszy tfs. Teraz już takich problemów nie mam...

Reins nie nie, ta wiadomość była kierowana do mnie, hehe

reva mam 3666, stary? ;/

@lares

Ta wiadomość miała być do mnie? Bo nie wiem czy podmieniać ;p

Nie wiem jak u Ciebie to działa, zmień sobie na 3777 i popraw kilka błędów a będzie o niebo lepiej.

Status
Not open for further replies.
Back