• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Załozenie serwera 8.6 - real map

trasaklasa

New Member
Reaction score
0
Chciałbym załozyc serwer pod tibie 8.6, mialem juz wiele serwerow pod tibie 7.6, kilka pod 8.6 ale to byly zwykle serwery (od czegos trzeba zaczac) stawiane na linuxie i gralo tam zawsze 20-30 osob, lecz dlamnie to jest zupelnie zbyt mala ilosc graczy i chcialbym zaczac z czyms powazniejszym ... jak serwer w stylu hexana.net, nie mowie tu zaraz o 1000 graczy, ale mysle o ilosci 100-200, jezeli bedzie wiecej to poprostu kupie lepsza maszyne.

Kilka podstawowych pytan (prosze o wypowiedz "fachowcow")
1. Ilu graczy uciagne na takim serwerze dedykowanym: -- firma biznes-host.pl -- jezeli polecacie inne i macie doswiadczenie w dzialaniu serwerów na innych hostingach to prosze o podanie parametrów serwera, linku (cena do 1000zl/miesiac).
(ping 91.228.199.111)
Procesor: AMD FX4100 - 4x3,6Ghz
Pamięć RAM: 8 GB
Dysk: 2x 500GB SATA II
Transfer: 2000GB/mies
Łącze: 100Mbit

2. TFS - wiem, ze sa darmowe trunki pod 8.6: "trunk.r3884" -- czy moge go uzywac bez najmniejszych uprzedzen, czy trzeba kupic jakas legalna wersje z otlandu ( kiedys o tym czytalem, lecz nie pamietam dokladnie na ten temat ) - jezeli jestem zobowiazany do zakupu wersji orginalnej, ile ona kosztuje? Jakie bede miec przywileje po jej zakupie? Czy moge poprostu korzystac z trunk.r3884 ktory poprostu pobralem i posiadam na pc, co sie stanie gdy jednak zostanie przy tej wersji ktora posiadam?

3. Real Map - nie bardzo szukalem w internecie, ale jezeli macie linki to podajcie real mapke która jest przystosowana pod 8.6

4. Jak sie wybic z serwerem? (wykupie reklame na listach ots (otservlist i otslist), lecz co dalej? Wielki start, rzecz jasna? Jakies promocje dla gildi -- o czyms takim slyszalem... co wy o tym sadzicie?

Jestem troche amatorem w serwerach 8.6, ale mysle ze sobie szybko poradze.

Każda odpowiedź jest dlamnie ważna, lecz nie taka "nie dasz rady", "to nie takie proste...". Slyszałem to wiele razy, ale coz.. CipSoft takze zaczynał od "zera" :>

kto to Xinn, za co bana? :P Chce zrobic wszystko w jak najbardziej uczciwy sposob

Last edited:
kto to Xinn, za co bana? :P
xinn to admin otservlist.org, ale nie wiem na jakiej zasadzie banuje oprócz spoofa :D.

@topic

Jak masz tego "darmowego" trunka to na 95% jest dziurawy i ma bugi przez które łatwo zrobić lagi/crash. Legalnie z fixami możesz pobrać go z otlandu po wykupieniu premium.]

Real mapę także musisz znaleźć/kupić/przerobić bez bugów, bo te darmowe w necie to nie za bardzo.

Dedyk kup najlepiej w hosteam, jak możesz do 1k.

1. Co do dedyka - polecam CuddiHosting.pl lub też Hosteam. Mają bardzo dobre filtry przeciw atakom i bardzo dużo osób mających OTSy ma u nich wykupione dedyki.
2. Jeśli już musisz hostować coś pod 8.6 (chociaż nowe klienty są dużo lepsze) to polecam kupno donatora i ściągnięcie TFS 0.3.7 r5916 od MartyXa, jest to jeden z nowszych trunków przeportowany pod starszą wersję tibii.
4. Reklama na listach serverów, tematy z zapowiedziami na forach poświęconych tibii oraz częste aktualizacje servera. Warto także pomyśleć nad jakimiś ciekawymi i unikalnymi systemami, czy też skryptami.

kto to Xinn, za co bana? :P Chce zrobic wszystko w jak najbardziej uczciwy sposob
Owner otservlist.org, banuje osoby zawyżające ilość graczy na swoich serverach :). Jeśli chcesz uniknąć bana (albo przynajmniej zminimalizować szanse jego zdobycia) powinieneś dodać ten kod do swojego silnika i wyrzucić wszystkie no-logout zone'y.

Pod większy projekt brałbym rurkę 1gbit i lepszy procek, do tego z tego co się orientuje w biznes hoście nie masz filtracji pakietów.

A ja proponuje jedno, wypierdalaj z kolejnym otsem 8.6, kolejna osoba, która chce utrzymywać się z smsów od botów?

Jeśli jednak wolisz brać kase z klienta 8.6 od osób, które będą banowane za boty to przynajmniej zyskasz graczy ze skillem. Wiele osób wciąż szuka serwera bez botów.

@up

Raczej chodzilo mi o server w stylu RL :P czyli taki jak zwykle serwery TIBI :P sprzedawaniem premium itp

@crypton
który dokladnie proponujesz serwer tak zeby utrzymac na dobry poczatek te 100-200 osob?:>

@topic
Jezeli wykupie sobie donatora na 3 miechy to moge korzystac z tfs ktorego sciagne (orginalnego) az mi sie znudzi czy tylko przez 3 miechy?

1. Ilu graczy uciagne na takim serwerze dedykowanym: -- firma biznes-host.pl -- jezeli polecacie inne i macie doswiadczenie w dzialaniu serwerów na innych hostingach to prosze o podanie parametrów serwera, linku (cena do 1000zl/miesiac).
(ping 91.228.199.111)
Procesor: AMD FX4100 - 4x3,6Ghz
Pamięć RAM: 8 GB
Dysk: 2x 500GB SATA II
Transfer: 2000GB/mies
Łącze: 100Mbit
Nie podałeś tutaj kluczowego elementu, którym jest rozmiar mapy na której będzie opierał się serwer. Czym większa jest mapa tym jest większe zapotrzebowanie serwera na pamięć operacyjną. Jeśli masz zamiar mieć małą mapę, to nie ma potrzeby dodatkowo płacić za RAM, którego i tak nie użyjesz.

2. TFS - wiem, ze sa darmowe trunki pod 8.6: "trunk.r3884" -- czy moge go uzywac bez najmniejszych uprzedzen, czy trzeba kupic jakas legalna wersje z otlandu ( kiedys o tym czytalem, lecz nie pamietam dokladnie na ten temat ) - jezeli jestem zobowiazany do zakupu wersji orginalnej, ile ona kosztuje? Jakie bede miec przywileje po jej zakupie? Czy moge poprostu korzystac z trunk.r3884 ktory poprostu pobralem i posiadam na pc, co sie stanie gdy jednak zostanie przy tej wersji ktora posiadam?
forgottenserver to projekt oparty na licencji GPL, co oznacza że jest całkowicie darmowy. Dla wszystkich zarejestrowanych użytkowników udostępnione jest repozytorium publiczne, skąd wolno pobierać wersje tagowane. Jeśli zakupisz donatora (http://otland.net/payments.php), wtedy otrzymasz dostęp do prywatnej części repozytorium, gdzie kod źródłowy jest świeży i najbardziej aktualny (stabilny).

3. Real Map - nie bardzo szukalem w internecie, ale jezeli macie linki to podajcie real mapke która jest przystosowana pod 8.6
Google nie boli.

4. Jak sie wybic z serwerem? (wykupie reklame na listach ots (otservlist i otslist), lecz co dalej? Wielki start, rzecz jasna? Jakies promocje dla gildi -- o czyms takim slyszalem... co wy o tym sadzicie?
Jak serwer będzie dobry to i sam się wybije.

@sn3ejk pytasz się o rozmiar mapy, a chyba wiesz ile waży mapa z tytułu tego tematu?

Jedni mają 100 inni 130 różnie bywa zależy czy a jakieś dodatkowe wyspy.

Ja bym proponował Ci zacząć od 8.6 i potem przejść na 9+ sam żałuje że nie leciałem po kolei teraz mi to cieżko ogarnąć :D

Skonczcie już z tym 8.6 to wypierdalać.
Chce stawiać na 8.6 kentash czemu sam nie postawsz na 9.8?

Back