Witam, posiadam serwer dedykowany od ovh.pl
Na tym serwerze zainstalowany jest Linux Release2, za instalację zapłaciłem 200zł i dostałem w mailu takie informacje co zostało zainstalowane:
Jednak chciałbym to release2 zamienić na debiana, wchodzę w panelu do "Reinstaluj/Zmień OS" i mam informację, że wszystkie dane na dysku zostaną usnunięte.
Czy więc jeśli zamienię release2 na debiana to czy utracę wszystkie zainstalowane narzędzia podane wyżej? Czy tylko to co znajduje sie na dedyku? I tym sposobem to co zainstalowali na OVH zostanie na dedyku?
Na tym serwerze zainstalowany jest Linux Release2, za instalację zapłaciłem 200zł i dostałem w mailu takie informacje co zostało zainstalowane:
Code:
Twój serwer bazuje na systemie Gentoo 2006.0 - 64 bits ;
zainstalowaliśmy narzędzia pozwalające używać go do tworzenia stron
www:
- Web: apache2 / php5 (suPHP) / ssl
- Baza: MySQL5 / phpMyAdmin
- E-mail: qmail / vpopmail* / courier-imap / qmailadmin
spamassassin / clamAV
- FTP: proftpd
- Admin: Webmin / OVHm / Webalizer
*: dysponujesz również open-smtp: opcją, która umożliwia wysyłanie
wiadomości poprzez smtp po uprzednim sprawdzeniu pop3 na serwerze.
Następujące usługi są zainstalowane na tym serwerze:
-> ftp (port: 21)
-> ssh (port: 22)
-> smtp (port: 25)
-> named (port: 53)
-> web (port: 80)
-> pop3 (port: 110)
-> imap (port: 143)
-> webmin (port: 10000)
Jednak chciałbym to release2 zamienić na debiana, wchodzę w panelu do "Reinstaluj/Zmień OS" i mam informację, że wszystkie dane na dysku zostaną usnunięte.
Czy więc jeśli zamienię release2 na debiana to czy utracę wszystkie zainstalowane narzędzia podane wyżej? Czy tylko to co znajduje sie na dedyku? I tym sposobem to co zainstalowali na OVH zostanie na dedyku?