• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Zmiana internetu. Co radzicie?

Jensej

Member
Reaction score
8
Witam.
Od 8 czy tam 6 lat mam internet od osiedlowego dostawcy, nadmienię również iż ten internet jak na dzisiejsze standardy jest już nieopłacalny i awaryjny. (640 kb/s radiówka) za 43zł miesiąc. Po głębszych namowach przekonałem rodziców do zmiany i teraz kieruję pytanie do WAS: Jaki internet wybrać? (jak najszybszy za rozsądną cene do 60zł). Jaki dostawca?
Czekam na propozycję.

Najpierw pogadaj z aktualnym adminem sieci, niech Ci da lepsze warunki albo odchodzisz. Jeżeli byś miał już odchodzić to polecam jakąś sieć telewizji kablowej o ile masz taką w okolicy, jak nie to popytaj znajomych w rl.

To zależy jaka interesuje Cię oferta, czy np. sam internet, czy internet z kablówką, czy nawet internet + kablówka + telefon stacjonarny.
Od siebie polecam sprawdzić ofertę Multimedii. Jestem ich klientem od ładnych paru lat, płacę 100+ zł miesięcznie, ale posiadam internet 12mb, kablówkę + dekoder do odbierania programów w HD i telefon.
Jest tylko jeden haczyk, że trzeba zapłacić jednorazową kwotę dodatkową za aktywację usług :f Teraz już nie wiem ile trzeba zapłacić, kiedyś buliło się 80 zł.
Telewizja | Internet | VOD | Telefon – Multimedia Polska - Multimedia Polska S.A.

Powiem Ci tak u mnie najlepszy był internet od właśnie takiego dostawcy (tzw radiówka) dopóki nie wprowadził łącz kablowych(od parey mb/s do 64ms/s z podwojonym transferem od 23 do 9). Jak jest jakiś wolny dzień to dzieci z całego osiedla potrafią tak obciążyć sieć, że aż localhosta muli :)
Ogólnie rzecz biorą gdyby nie to, że czasem jest zbytnie obciążenie net byłby zawalisty.

Popytaj na dzielni/okolicach czy ktoś nie ma sieci osiedlowej :)
A jak nie to dowiedz się czy u ciebie się da UPC, a jak nie to NETIE tam te wyższe pakiety 8, 20 mbps.

Przykład, osiedlówka 30 złotych
1217174926.png

Wydaje mi się że oferta Multimedii będzie dla ciebie najkorzystniejsza, ponieważ Internet Solutions | Klienci indywidualni obsługują właśnie oni, a tam mam 100mb/s za 55zł miesięcznie, także jest to najszybszy internet w moim mieście.
Pokaż speedtest.net i prędkość pobierania z noc.gts.pl =p

(żeby nie było, wierze bo mój kumpel ma ale chce zobaczyć jak to u ciebie jest)

Ja posiadam play, ale już do końca miesiąca, nareszcie. Powiem tak najgorsze gówno, na transfer, rachunki z dodatkowym transferem przychodziły po 180-210zł za 1mbs. Teraz właśnie się bo budowaliśmy i ide do domku. Będę próbował tą mistrzowską predkość cyfry +, korzystał ktoś może kiedyś z cyfry, jest ona od bardzo niedawno. Ale ponoć dobrze :]
A jak na razie to pierdole kradne internet od sąsiada z Wifi heehe...
Tu coś jest fajnego, co o tym sądzicie?

nie ma co jeśli masz możliwość podpięcia upc to bierz go ! w nie długim czasie to właśnie oni zdominują rynek polski :] to jest śmieszne prędkości 10-20 mb ,żeby wgl były w ofercie , ale cóż POLSKA.
ja mam upc 50 mb i nie narzekam :> ( w japoni czy tam chinach gdześ w okolicach minimalne łącze jest 200 mb od UPC)

@edit
Tak wogóle to praktycznie wszędzie (krajach UE) min. 100 mb tylko u nas takie rzeczy :D

nie ma co jeśli masz możliwość podpięcia upc to bierz go ! w nie długim czasie to właśnie oni zdominują rynek polski :] to jest śmieszne prędkości 10-20 mb ,żeby wgl były w ofercie , ale cóż POLSKA.
ja mam upc 50 mb i nie narzekam :> ( w japoni czy tam chinach gdześ w okolicach minimalne łącze jest 200 mb od UPC)

@edit
Tak wogóle to praktycznie wszędzie (krajach UE) min. 100 mb tylko u nas takie rzeczy :D
szwecja? 100mbps po linkach operatora, wychodzisz poza operatora i masz 20mbps. to tylko ściema marketingowa

Ja polecam INEA i UPC, chyba 2 najlepsze firmy na rynku, przynajmniej pod wzgłędem PRĘDKOŚCI I CENY. Osobiście mam w inei 25mbit, płace 55 zł, nie dlugo przeżucam się na 50 mbit, jest niewiele droższej. Ściąganie przy 25 mbit około 2,5 mb , a wysyłania nie sprawdzałem.

Nie polecam inei, znam pare osób które korzystaja, częste kicki, naprawy nie naprawy, problemy itd.

Ja polecam INEA i UPC, chyba 2 najlepsze firmy na rynku, przynajmniej pod wzgłędem PRĘDKOŚCI I CENY. Osobiście mam w inei 25mbit, płace 55 zł, nie dlugo przeżucam się na 50 mbit, jest niewiele droższej. Ściąganie przy 25 mbit około 2,5 mb , a wysyłania nie sprawdzałem.

Nie polecam inei, znam pare osób które korzystaja, częste kicki, naprawy nie naprawy, problemy itd.
hmm?

Wtf? Najpierw piszesz, że polecasz a zaraz piszesz , że nie zastanów się ...

Chyba nienormalni wszyscy jesteście...
Napisał że poleca pod względem prędkości i ceny i to dużymi literami. Nie poleca ze względu na kicki. Krótko mówiąc: torrenty - inea, tibia - nie inea.
I chwała mu za konkretną recenzję.

Nie polecam neti, prostuje, szybko pisałem i się pomyliłem SRY.

@Don pomyliłem się, na szybko pisałem INEA nie ma kicków, lecz czasami(bardzo rzadko w weekendy) zdarzają się naprawy ~

Dlaczego? Cena zła czy coś innego?
Ogólnie to też bym nie chciał asymetryka ;]

Sąsiad ma, dwaj kumple a mieszkam w centrum, mówili mi że są czeste kicki, problemy itd. Zresztą sam kiedyś miałem, więc...

Dlaczego? Cena zła czy coś innego?
Ogólnie to też bym nie chciał asymetryka ;]

Rzadko która sieć oferuje symetryki do domu, akurat ja mam "prawie symetryczne" (10mbps), taki upload ma UPC przy 120 Mbps
Ale do domu, po co ci symetryczne ?

@edit

Bez przesadyzmu kolego. Zobacz sobie realne przepustowości pochodzące z testów z speedtest.net.
Net Index by Ookla

Jak widać nie ma tutaj aż takiej przepaści jaką zasugerowałeś.

@co do internetu
Polecam internetie, a dokładniej jest to spółka podchodząca pod netię więc raczej jakość mają tą samą. Jest dużo złych jak i dobrych opinii na temat tego dostawcy, aczkolwiek ja z nimi nigdy nie miałem z nimi problemu, chyba że drobne przerwy (wiadomo, każdemu się zdarza). Szybkość mam w większości czasu na poziomie maksymalnym, czyli tyle ile mam na umowie zagwarantowane maksymalnie, osiągam praktycznie cały czas. Także z czystym sumieniem mogę polecić.

Przykładowy test który wykonałem przed minutą:
http://www.speedtest.net/result/1219418241.png

Back