• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Zwiekszenia pola widoczności

Ksisio

New Member
Reaction score
0
Chciałbym zwiększyć pole widoczności o dwa poziomy w górę i w dół.
Czyli chodzi mi o to aby np. gracz mógł zaatakować(bronia dystansową/czarem itp)
potwora będącego dwa poziomy niżej/wyżej od niego.
I tu zwracam się do was z prośbą. Może ktoś się orientuje jakie pliki źródłowe w tym celu należy edytować?

Hail,
Ksisio

Zrób na OTS lornetkę .

A tak poważnie: items.xml atrybut range?
Czy może chodzi Ci o to, że mogę z góry zaatakować potwora na dole, co w ogóle nie miało by sensu?

Wiesz to ty uważasz, że nie ma to sensu:) Ja poprostu nie zdradziłem całego planu.
Być może proszę o dużo ale mi sie od przeglądania tych wszystkich plików mózg lasuje;D

Zrób na OTS lornetkę .

A tak poważnie: items.xml atrybut range?
Czy może chodzi Ci o to, że mogę z góry zaatakować potwora na dole, co w ogóle nie miało by sensu?
Jemu chodzi chyba ze z dachu wolno potwora atkowac ktory jest na dole.

@topic
Jak mi sie zadje to w jakies tibi 7.x bylo to mozliwe
Ale teraz to jakos nie widzialem takiego skryptu/kodu c++
Wiec raczej tego nie znajdziesz albo na zamowienie(?)

Ale ja nie szukam kodu tylko chciałem, żeby ktoś mi pomógł ogarnąć, które pliki należałoby edytować, bo mi już się w oczach mieni. Ale jak na to patrze ile tego jest do przejrzenia to chyba proszę o zbyt wiele:D Liczyłem, że może akurat ktoś coś będzie już wiedział na ten temat.

Ogólnie widzę, że podchodzicie do tego sceptycznie, więc podam kilka przykładów zastosowania tego.

Wyobraźmy sobie sytuację, w której stoimy na murach miasta a za murami banda oszalałych orków próbuje wedrzeć się do miasta. Czy nie fajnie byłoby stojąc na murach bronić miasta? Palladyni, magowie oblegali by mury a dzielni wojownicy bronili by miasta z dołu.

Druga sytuacja. Widzieliście Kingdom Age? Latające smoki? Wyobraźcie sobie sytuacje, gdy dzielny palladyn leci na smoku i z jego grzbietu rzuca włóczniami bez opamiętania.

Myślę, że wystarczy;P

coś mi się widzi, że zwykły klient nie pozwoli na zaznaczenie czegoś z innego poziomu, co nie zmienia faktu, że celowanie runami nie jest trudne, dałoby się nawet bez edycji źródła, ale wymagałoby przepisania tych skryptów na action(przynajmniej innego sposobu na razie nie widzę)

w spells.cpp masz
Code:
    if(playerPos.z > toPos.z)
    {
        player->sendCancelMessage(RET_FIRSTGOUPSTAIRS);
        g_game.addMagicEffect(player->getPosition(), MAGIC_EFFECT_POFF);
        return false;
    }

if(playerPos.z < toPos.z)
    {
        player->sendCancelMessage(RET_FIRSTGODOWNSTAIRS);
        return false;
    }
w checkRuneSpell(przynajmien w 0.4a1 tak to się zwie, a z męczeniem klienta jak zaznaczać to jeszcze nie wiem

Zawsze jest YATC. A co do edytowania skryptów wolałbym tego uniknąć i w kompilować to w silnik;D Zobaczymy pomęczę się z tym trochę może coś wykombinuję. Jak się komuś podoba pomysł to piszcie co wymyśliliście może razem nam się uda^^;D Jakby nie patrzeć w końcu to OPEN tibia;].

masz up, właśnie chcę to przetestować

kurde, mam coś źle z itemami i mi debuguje -.-

dobra, nie wystarczy, coś jeszcze?

w instant spellach też jest ten check nie wiem po co, nie dasię w żaden sposób celować instantem na inne piętro(tracisz target jak zmieniasz piętro a tak to przed siebie/dookoła tylko? zaraz zobaczę co będzie)

@down: jak narazie ja tylko skomentowałem aby sie nie bawić a zobaczyć czy zadziała

edit jeszcze raz: kurczaki no, w spells już nie ma tego gówna a dalej wywala...
szybki skan całego źródła i lecim

dobra, wywalenie 3x w spells + to co jest w combat chyba starczy...

dobta, chyba nie, no to czas w actions usunąć tymczasowo, potem trzeba tam wsadzić sprawdzanie, czy item isRune i jeśli true to pozwól else wywal error

Last edited:
Code:
  if((playerPos.z > toPos.z) and (playerPos.z - toPos.z > 2))
    {
        player->sendCancelMessage(RET_FIRSTGOUPSTAIRS);
        return false;
    }

if((playerPos.z < toPos.z) and (toPos.z - playerPos.z > 2))
    {
        player->sendCancelMessage(RET_FIRSTGODOWNSTAIRS);
        return false;
    }

Nie wiem czy dobrze;D

Niestety w 0.3.6 nie ma checkRuneSpell

Dobra znalazłem;D

Tylko zauważ, że to dopiero czary ;D A głębszym problemem jest co zrobić by te potwory pokazywały się na battle ;D.

Last edited:
może dałoby się jakoś wykorzystać xray z botów, np lookasz xrayem i atakujesz, nie wiem czy da radę być może bzdura, nie znam się, rzucam tylko pomysł

zakius jak dla mnie to ty za szybko myślisz i działasz;D Ja się dopiero uczę i właśnie w takim celu chce zrobić otsa;D

teraz przeszedłem w tryb analizy co za (wstaw tu wybrane słowo) jeszcze mi przeszkadza

dobra, nie wywala nic ale dalej nic nie robi, w game.cpp to z thereisnoway trzeba ładnie przerobić, że jeśli to runa to ok i wymyślić dlaczego nie stzrela, jakiś cout w celu wyszukania co robi a co nie by się przydał

too far away, <3

Last edited:
Przynajmniej nie każe mi zejść na dół a to już coś jest ^^ xD.

Nie no tak być nie może ja nie czaje co ty robisz ;D Zgubiłem się na spells.cpp ^^

hell yeah, działa
dobra, tylko że teraz można łopatą rozkopać dowolny shovel spot na mapie jeśli wyślesz dobry pakiet itp, ale już jest ok

actions.cpp funkcja canUseFar isInRange(przynajmniej u mnie) wykonuj tylko jeśli nie runa, jeszcze nie wiem jak i nie mam juz czasu, musze leciec ale powodzenia

no dobra, to teraz znalazłem kilka rzeczy które trzeba uwzględnić
-najlepiej, aby dało się strzelać tylko w dół co BARDZO ułatwi sprawę i nie będzie jakoś zbyt nienaturalne
-zrobić tak, aby nie dało się strzelać przez podłogę/ścianę i inne takie bariery(bez tego gracze zaopatrzeni w lvl/floor spy by bili moby na innych poziomach nawet przez piętra i mieli prawie darmowy xp ez szans na otrzymanie obrażeń)

ja już mogę strzelać, przynajmneij z obszarówek, single też powinny jeśli się nie mylę

no i wiadomo, zrobić aby łopata i lina działały jak trzeba(tylko z bliska)wędka tylko w zasięgu(dodanie 1 poziom pod byłoby nawet fajne) i inne tam takie

Last edited:
Back