• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Błąd W skrypcie

Ybass

New Member
Reaction score
0
Witam mam taki skrypt , miał ograniczyć tańczenie czyli okręcanie się ponieważ u mnie na ots-ie zrobili skrypt do elfa któy tak szybko się kreci i debuguje wiekszość ludzi na ekranie

-- By Gelioo
-- do creaturescripts.xml: <event type="direction" name="DirKick" value="nazwa skryptu.lua" />
-- do login.lua: registerCreatureEvent(cid,"DirKick")
local iloscRuchow = 10588
local lastTime = iloscRuchow+1
local ruchowDoKicka = 20 -- Ile ruchów na sekundę, żeby kicknęło

function onDirection(cid, old, current)
local ruchow = getPlayerStorageValue(cid,iloscRuchow)
local tim = getPlayerStorageValue(cid,lastTime)
if(tim == os.time() and ruchow+1 >= ruchowDoKicka) then
doRemoveCreature(cid)
end
setPlayerStorageValue(cid,iloscRuchow,ruchow+1)
setPlayerStorageValue(cid,lastTime,os.time())
return TRUE
end

Niestety nei działa prawidłowo nie raguje na illość ruchów , kicka po 3 ruchach na sekude

Prosze o pomoc

nie znam sie na skryptach , jak co to silnik 0.3.5 tam jets ta funkcja ;] . Możesz pomoc , ja tylko moge dac + ;]

On się pytał czy masz w ogóle taką funkcję OnDirection w swoim OTSie by ten skrypt mógł jej używać, zapewne powinna być w lib/function.lua
Najlepiej napisz tutaj jaki błąd Ci wyskakuje podczas używania

On się pytał czy masz w ogóle taką funkcję OnDirection w swoim OTSie by ten skrypt mógł jej używać, zapewne powinna być w lib/function.lua
Najlepiej napisz tutaj jaki błąd Ci wyskakuje podczas używania

Mylisz sie, powinna ona byc wkompilowana w silnik. A znajdowac sie w creatureevent.cpp/.h

no to jest , w 0.3.5 napewno jest bo ten skrypt byl robiony pod ten tfs . On nawed działa tylko nie do końca kicka po 3 obkreceniach na sekude a miało być co 20

Mylisz sie, powinna ona byc wkompilowana w silnik. A znajdowac sie w creatureevent.cpp/.h

Okej :) Nie wiedziałem.

@Topic
No to zapewne coś nie tak jest w twoim skrypcie, a jak mam wrażenie to źle skonfigurowałeś
Code:
 local iloscRuchow = 10588
local lastTime = iloscRuchow+1
local ruchowDoKicka = 20 -- Ile ruchów na sekundę, żeby kicknęło
ale nie jestem pewien :P
Jeśli jest ok to pewnie jest coś nie tak w skrypcie z obliczaniem czasu

Dla mnie kod jest dobry, jedyne co tu może być źle (ale nie mam jak sprawdzić) to to "ruchow+1", daj:

function onDirection(cid, old, current)
local ruchow = getPlayerStorageValue(cid,iloscRuchow)
local tim = getPlayerStorageValue(cid,lastTime)
ruchow = ruchow + 1

if(tim == os.time() and ruchow >= ruchowDoKicka) then
doRemoveCreature(cid)
end
setPlayerStorageValue(cid,iloscRuchow,ruchow)
setPlayerStorageValue(cid,lastTime,os.time())
return TRUE
end

Ewentualnie jak to nie będzie działać to znaczy, że masz coś w tym skrypcie na obracanie pomieszane, może obraca się kilka razy, tylko tego nie widać (może być)... Pojecia nie mam :).

To samo :( , może zrobić tak że by odejmowało np 10 % hp a jak komuś zostanie 30 hp to go zabja ?. Dał by rade ktoś takie coś napisać ? bardzo proszę

A spróbuj zwiększyć liczbę w skrypcie i zobacz czy można więcej a jak zadziała to tak aż będziesz mógł 20

Back