• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Dodawanie nowych itemów (które już są w tibia.dat) tzn.powielanie tych samych items

Seminari

Banned User
Reaction score
34
Ostatnio zauważyłem, że można dodawać do items.otb nowe itemy, dajać im CID już istniejącego w dacie, przez co nie trzeba dodawać new itemu w tibia.dat

Np. mogę zrobić 2 blade of corruption, jeden będzie miał id takie jakie ma, a drugi nowe czyli w moim przypadku będzie on miał 13345

Daje CID takie same jak ma normalne blade of corruption czyli ustawiam CID = 11693, odpalam ots'a i patrze działa, tworze tego nowego blade i nie ma debugów ani nic, wszystko śmiga.. Ale czy np. mógłbym bez przeszkód edytować w items.tob ten nowy item, tzn zmieniać mu atrybuty na inne niż ma w tibia.dat?

np. co jeśli w tibia.dat jest tylko pickuable i usable, a ja dam w items.otb, że będzie też np. stackable? Nie będzie żadnych problemów?

@edit
jednak nie mogę dodać dodatkowego atrybutu np. stackable..

ale jak będzie w przypadku gdy nie zaznacze jakiegoś? tzn, skasuje? Bo gdy brakuje np., że jest pickuable to nie ma debugów tylko poprostu nie da się podnieść...? Ale wole wiedzieć czy napewno nie będzie problemów.

Nie ustawisz w otb atrybutów przedmiotu ponieważ przypisane one są do wyglądu przedmiotu/zawarte w dat część atrybutów możesz dodawać w items.xml ewentualnie coś skryptować.

Lol, przecież jak w otb nie ustawie, że item jest pickuable tonie ma chuja,żebydałosię go podnieść, nawet jak w tibia.dat jest napisane, że można >.<

No tak, nie mogę dodać nowych atrybutów, których nie ma w tibia.dat bo się zjebie, ale mogę skopiować item i poprostu podpiąć go pod nowe id, a atrybuty dać takie same lub usunąć parę...

tzn, każdy item w tibia.dat ma zapisane swoje atrybuty i numer np. cid = 1234

items.otb to są różne id, tworzymy np. item 7432 ale on ma cid = 1234 bo nie zawsze id w .otb odpwiada cid w .dat

ale co jeśli 2 różne id mają taki sam cid?
np. item = 7432 ma cid = 1234 oraz item = 8212 ma cid = 1234?

Nie będzie problemów? Bo jak narazie tak zrobiłem to wszystko działało git, ale wolę wiedzieć czy napewno nic się potem nie zjebie.

Są problemy z rzeczami typu sklep, Tibia wysyła CID jak gracz kliknie buy w shop window i wtedy server szuka itemid który odpowiada temu cidowi.

Hmmm pokombinuje z tym, czyli z itemami przy sprzedaży może być problem, oraz w innych akcjach kiedy tibia szuka id przedmiotu, ale jak będzie sellanie no nie? To przecież jedyne co może być problem, to to, że tibia wyszuka id przez cid,więc pokaże ten sam obrazek lub nazwe, ale nie powinno to komplikować sprawy przy kupowaniu bo już w funkcji onBuy działa server in on ma zapisane jakie id itemu ma dać graczowi

No jak przyjdzie cid z serwera to ots znajdzie ostatni przedmiot z takim cid i wyśle go do skryptu lua. Musisz sobie pozmieniać protocolgame żeby zapamiętywało jakie cidy wysłało i poprawnie rozpoznawało co gracz chce kupić/sprzedać (albo coś w tym stylu). Jeśli nie planujesz tych itemów uzywać w sklepie to spoko.

Back