• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Dość nietypowa sytuacja

Status
Not open for further replies.

Texon

Is pokemon
Reaction score
10
Hejko.
Wczoraj w godzinach popołudniowych, jeden z moich otsów był atakowany ddosem. Firma OVH zablokowało mi całego resellera i mojemu dostawcy ok. 1500ip.
Dziś okazało sie, że sprawa trafiła do prokuratury, tzn ma trafić.
Urywek z rozmowy gg:
Szwagier

11:57

twoje 2 IP są zablokowane , i zrobiony backup konta twojego na potrzeby ovh, niestety nie odblokuje ci vps z przyczyny iż możesz przepiąć strone pod inne IP , takie mam zalecenie ovh, sprawe skierują w środe do prokuratury ( atak na sieć ovh ) , polecam ci uruchomić vpsy na własnej maszynie bo nie jest monitorowana przez ovh. ogólnie masz kiepską sytuacje jeżeli jest tam coś lewego jeżeli nie to będzie git.
dopiero co siadłem do kompa , jedno wiem iż te 1000 IP nie włączą mi do rana , sprawe przekazują do polski , będą sprawdzać zawartość twoich kont,

I mam się dowiedzieć, czy wszelkie te silniki są legalnie hehe (mi się wydaje, że to jest dozwolone i legalne oprogramowanie) Ale kazał mi się upewnić. Czy klika layoutów, acc maker, skrypty z neta, także? I czy mogą coś znaleść niezgodnego z prawem.

Sytuacja jest dość poważna.

Haha!
Nie ma to jak porzadna firma, ktora zamiast bronic pozywa Cie do sadu.
Dyskusja czy to wszystko jest legalne toczy sie prawie od zawsze i teorytycznie JEST to legalne, ale jak ktos bedzie chcial Cie ujebac, to moze byc roznie. Sliska sprawa.
Zdaje MI sie, ze beda mogli sie przyjebac do platnosci, bo nie wiem jak to wyglada, ale jak nie miales nigdy zadnych problemow z DP, czy gdzie tam masz te swoje SMS to powinno byc ok.
Moze ew. skarbowka w jakis sposob sie do Ciebie przyjebac, ale watpie, jesli odprowadzales dochodowy.

Co do rzeczy poza silnikiem typu layout. podejrzewam, ze nie jest on w 100% twoj nawet jesli go od kogos kupiles, bo czesc grafiki napewno zostala podpierdolona z jakiejs innej strony WWW, ale watpie, zeby sie tym zajmowali.

Tyle z mojej strony, radzilbym Ci popytac na jakis forach prawnych/kolegi prawnika etc.

Dzięki hehe, repkiem ci sypne. Kolega już poszedł do jakiegoś swojego doradcy popytać.

Kur... Dodam, ze miałem tam komendy do botneta...

Komendy, czy cala obsluge botneta?
Jesli prowadziles tam kontrole nad calym botnetem i co wiecej zrobiles cos komus z niego to mozesz miec przejebane, ale jesli tak to nie przyznawaj sie do tego tutaj ;)

Ciebie atakowali i Tobie zablokowali wszystko? Dziwnę trochę. Może się wreszcie ktoś wziął za botnety i miałeś peszka.

Co bym zrobil na twoim miejscu:
Przeczytal regulaminy, na ktore sie zgadzalem i sprawdzil, czy oni maja w ogole prawo do takiego 'sprawdzania'.
Napisal do nich (czy tam powiedzial komus tam by napisal), ze dlaczego oni robia to TOBIE skoro to CIEBIE atakuja i to TY jestes POSZKODOWANY.
Jezeli dobrze wyczujesz sytuacje to mozesz sprobowac 'zaatakowac' typu, ze obsmarujesz ich na forach etc, ale lepiej uwazaj.

Tak, tylko, że na tym dedyku były tylko komendy. Nic więcej, żaden atak nie wychodził. My płacimy ovh za bezpieczeństwo, przed atakami ddos, włamaniom, że jak jest jakaś szkoda, to dostajemy odszkodowanie. I to jest głupota mnie blokować, ja który nic nie zrobił.

Miałeś je w celach edukacyjnych, ponieważ potrzebowałeś ich do analizy, aby stworzyć odpowiednią ochronę serwera.
zapamiętałeś?

Tak sobie teraz mysle, ze oni nie maja prawa tam wchodzic.
A co jesli piszesz tam supertajny kod na ktorym w przyszlosci masz zamiar zarabiac taka kupe forsy ze moglbys ja ich udusic?
Oni zajza do tego kodu, lamiac jego licencje.
Ta swoje Twoje PRYWATNE dane, postaraj sie im to jakos wytlumaczyc, umozyc sprawe, a pozniej pakuj date w plecak i zapierdalaj do innej serverowni.

ovh smierdzi.

mi kiedys ktos trzepnal ddosa na 10h 1000-2000mb/s to zablokowali mi serwer na 24h (niby w jakis celach ochronnych), potem znow ddos dostalem to grozili mi z jesli jeszcze raz dostane to wypowiedza mi umowe. to sie zwinąłem sam od nich.

tak czy inaczej ovh smierdzi ;p

a i oni nawet firewalla sprzętowego z prawdziwego zdarzenia nie mają a taka 'wielka firma'

ovh smierdzi.
mi kiedys ktos trzepnal ddosa na 10h 1000-2000mb/s to zablokowali mi serwer na 24h (niby w jakis celach ochronnych), potem znow ddos dostalem to grozili mi z jesli jeszcze raz dostane to wypowiedza mi umowe. to sie zwinąłem sam od nich.
Im chodziło o to, że ty mogłeś sam na siebie ściągnąć atak.

a i oni nawet firewalla sprzętowego z prawdziwego zdarzenia nie mają a taka 'wielka firma'
Mają, ale im bardziej się opłaca 'wygonić' klienta niż bawić się w ochrony, typowa masówka.

mi jechali dedyka mocą 200 mbps i padał (totalnie, ssh również) mimo że miałem wykupiony switch 1 gbps, już skończyłem z ovh raz na zawsze i nigdy tam nie wróce.

Żuć to wszystko, ZOSTAŃ NINJA.

A tak na poważnie, to nawet jeśli miałeś laye jakieś a były one opublikowane na forum to się wybronisz, a botneta nie używałeś, zresztą potrzebowałeś go do analizy i stworzenia odpowniej obrony xD, więc możesz spać spokojnie, a jak nie będziesz mógł zasnąć to sobie sete jebnij =D

mi jechali dedyka mocą 200 mbps i padał (totalnie, ssh również) mimo że miałem wykupiony switch 1 gbps, już skończyłem z ovh raz na zawsze i nigdy tam nie wróce.

Miałem coś podobnego, tylko, że nie 200 a 500.

Mówię tu o takim traktowaniu klienta że sobie pójdzie. A w samej umowie na pewno są furtki umożliwiające zerwanie jej wcześniej z takich powodów.

Wszystkie pliki miałeś z pewnością w celach edykacyjnych :)

Dotpay jak dotpay nie mogą się przychrzanić chyba, że zrobiłeś jakieś wykroczenia.
TFS jak najbardziej legalny. Acc marker tak samo. Laye oczywiście w celach edukacyjnych.

9.2. OVH zastrzega sobie prawo do natychmiastowego przerwania połączenia z Internetem serwera
wydzierżawionego Klientowi, w następujących przypadkach:
a) jeśli serwer ten jest zagrożeniem dla utrzymania bezpieczeństwa platformy OVH, w szczególności gdy
będzie to spowodowane włamaniem na wyżej wymieniony serwer, czy też brakiem instalacji aktualizacji
aplikacji, co może powodować rozpoznanie błędu w bezpieczeństwie systemu, i którego aktualizacja była
wymagana przez OVH. OVH zobowiązuje się wznowić połączenie w momencie usunięcia przez Klienta
wymienionych błędów. W przypadku nie usunięcia błędów przez Klienta w oznaczonym przez OVH,
odpowiednim terminie, OVH jest upoważnione do niezwłocznego rozwiązania umowy.
b) w przypadku otrzymania przez OVH urzędowego zawiadomienia organu bądź sądu polskiego lub
zagranicznego lub też otrzymania wiarygodnej wiadomości o wykorzystywaniu serwera przez Klienta w
sposób zabroniony przez prawo lub postanowienia niniejszego Regulaminu, mogący spowodować
odpowiedzialność cywilnej i/lub karną klienta lub OVH i/lub mogąca przyczynić się do naruszenia praw
osób trzecich bądź też zagrażający sprawnemu funkcjonowaniu platformy OVH, a w szczególności
stanowiący naruszenie przez klienta zakazów i zobowiązań określonych w punkcie 10.7 i 10.11
Regulaminu.
c) niewłaściwego używania terminali przez Klienta lub przez jego klientów,
d) braku niezwłocznego powiadomienia o usterce ze strony Klienta,
e) nie uwzględnienia zaleceń OVH,
f) rozpowszechnianie i nielegalne używanie hasła podanego do wiadomości Klientowi,
g) częściowe lub całkowite zniszczenie informacji przesłanych lub gromadzonych w wyniku
pośrednich lub bezpośrednich błędów Klienta
h) naruszania przez Klienta zakazu określonego w punkcie 10.7 i 10.11 Regulaminu pomimo przekazania
przez OVH pocztą elektroniczną wezwania do bezzwłocznego zaprzestania działalności, o której mowa w
tych punktach.
9.3. OVH jest zobowiązane do powiadomienia Klienta pocztą elektroniczną o przerwaniu wykonywania
usługi.

9.4. W przypadku przerwania usługi z przyczyn określonych w punktach 9.1. i 9.2. OVH nie ponosi
odpowiedzialności za szkodę powstałą w wyniku przerwania wykonywania usług, ani też nie jest zobowiązane do zwrotu ceny wpłaconej uprzednio przez Klienta.

Ale za to chyba państwo ponosi odpowiedzlność. Czyli jak nie pokażą Ci w sądzie, że jesteś winny to chyba możesz domagać się od nich zwrotów kosztów dedyka. Ja na twoim miejscu skonataktowałbym się z jakimś prawnikiem.

Status
Not open for further replies.
Back