• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Loot z potworów zależny od clienta tibii

Seminari

Banned User
Reaction score
34
Mam taki pomysł, bo nie jestem pewien pod jaki client robić, a zawsze chciałem zrobić 1 datę kompatybilną z różnymi clientami...

Może jaśniej o co mi chodzi..

więc tak, normalnie w loocie potworów mamy:

<item id="" chance="" countmax=""/> (countmax jest dla itemów stackowanych, oraz używa się go gdy mamy doczynienia z możliwością zloocenia więcej niż 1 takowego itema)

chcę dodać by jeszcze była opcja

client_id = ""

jeśli w deklaracji, nie byłoby jednak client_id = "" to przyjmie to jako default...

jeśli natomiast jest np. client_id = "944"

to przy lootowaniu z potwora sprawdza, czy w config.lua w

clients = {
944 = true,
}

czy właśnie jest postawiony warunek, że dlatego klienta jest TRUE
jeśli natomiast jest FALSE, to nie dodaje do loota tego itemka

jak sądzicie, warto się z tym pierdolić czy macie jakieś inne ciekawe propozycje jak inną drogą to zrobić?

Myślałem nad tym by zrobić creatureevent script i jest tabelka potworów

[nazwa moba] = { itemid, chance, itemid2, chance2, itemid3, chance3} itd.
np.

tabela = {
["Swamp Troll"] = {id_medicine_poucha, 1},
["Witch"] = {id_bag_of_apple_slices, 0.5},
}

itd.

i potem tak jak diath napisał, sprawdzić UID corspe potwora przy zabiciu i dodać do niego Item funkcją, addcontaineritem~~

tylko jeszcze pytanie, czy jest jakaś funkcja, która do msg o loocie doda info "a medicine pouch" ?

Yyy jedno podstawowe pytanie, po co to? Bo nie rozumiem przeznaczenia tego.

po to, że jak będę chciał 9.44, a nie 8.60, albo na odwrót to nie będę musiał mieć 2 datapack monsterów

w source zrób sprawdzanie jaki item ma być dropnięty i jesli nie jest w danej wersji to po prostu go pomiń :)

Back