• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Wiara

„Twierdzimy, że doktryna o Trójcy ukształtowała się stopniowo i stosunkowo późno; że pochodzi z całkiem innego źródła niż żydowskie i chrześcijańskie Pismo Święte; że rozwinęła się i została wszczepiona w chrystianizm rękoma platonizujących Ojców Kościoła; że w czasach Justyna i długo po nim powszechnie nauczano o odrębnej naturze i niższości Syna; że stał się wtedy widoczny dopiero pierwszy mglisty zarys Trójcy”(Jaroslav Pelikan, The Church of the First Three Centuries, strona 52).

ms dominik - coś w tym jest

gameover99097 - 100% poparcie xDDD

Co do wiary, to są gusta kto w co wierzy, nauka swoje ludzie swoje nauka robi nam sieczke z bani ale spoko.
Niech każdy wierzy w to co wierzy ;)
Ja jestem katolikiem, wierzę w Boga i wiem że wszystko ma po coś jakiś sens na ziemi, wierzę w Boga nie kościół :)
Dlatego czasem się przejde czasem nie i tyle ;)

Dlaczego inkarnacja Jezusa była konieczna? Syn Boży odłożył swoją boską moc i przyjął ludzkie ciało, aby odnowić więź zerwaną wskutek grzechu popełnionego przez człowieka. Czyniąc to, objawił prawdziwą naturę Boga - dowiódł niezłomnej miłości Boga do upadłego człowieka i dał doskonałą ilustrację Bożego ideału dla Adama i jego potomków. Przez inkarnację Jezus obalił także twierdzenie szatana, że prawo Boże nie może być doskonale zachowywane przez ludzi i że święty Bóg nie ma innego wyjścia, jak zniszczyć wszystkich, którzy to prawo przestąpili. Wreszcie, inkarnacja umożliwiła Chrystusowi zupełne utożsamienie się z upadłym człowiekiem i doświadczenie śmierci w naszym imieniu (Hebr. 2,14–18).

hmmm, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?

@dominik ms

Dlaczego Maria jest uważana za matkę Boga, skoro urodziła Jego syna??

hmmm, znów trzeba wrócić do pojęcia trójcy świętej...już wiesz dlaczego :D?

@Dominik Wiem o co Ci chodzi , ale wszystko ma jakiś sens, może jest to jakiś okres przejściowy "życie na ziemi" i tak wszyscy dowiemy się z czasem, każdego to czeka ^^, ale nikt nie napisze posta z "nieba/piekła" więc owe dyskusje tracą sens ^^

Tak tylko ,że nie ma definicji na teksty z Bibli i każdy to może rozumieć inaczej więc nie główkuj.

No to po co mu to zdefiniowałeś ? a skąd wiesz ,że biblia jest prawdziwa ? widziałeś orginał? bo ja nie.

Religia może i miała by sens jeśli była by na całym świecie jednakowa jednak na świecie jest masa różnych religii i co lepsze praktycznie każda głosi co innego, w Polce dominuje chrześcijaństwo i jak widać nie ma już podziału między państwem a religią, w innych krajach gdzie panuje większe poszanowanie mniejszości religijnych państwo nigdy nie starano by się wywyższać jednej religii i mówić że to ta jedyna dobra niestety w Polsce tak się dzieje ostatnimi laty. Co więcej ludzie innego wyznania nie pójdą do nieba ponieważ nie wierzą w Jezusa?

Religia jest bardzo dobrym sposobem do manipulowania ludźmi co lepsze chrześcijanie nie widzą zła które wyrządzili, porównać można ich do wyznawców islamu którzy w imię boga nie zawahają się zabijać niewinnych ludzi, wojny religijne, krucjaty, wyprawy krzyżowe, ludzie już nie pamiętając co się działo kiedyś, ludzie nie chcą się o tym uczyć ponieważ to były złe czasy zresztą jak każde czasy w których giną niewinni ludzie.

Mimo że mówi się że wiara/religia jest sprawą osobistą każdego z nas to jednak nie jest tak do końca. Ludzie w Polsce nie mają wyboru, można powiedzieć że rodzą się chrześcijanami jeśli urodzilibyśmy się w kraju w którym panuje inna religia to wierzyli byśmy w innego boga lub bogów i do zmienienia wiary nie przekonały by nas argumenty chrześcijan (dokładnie te same które teraz was przekonują, to o wile za mało żeby uwierzyć ale wystarczająco aby w tym trwać nie pytając o nic)

Czyli tak jakby jesteś fanem piłki nożnej, ale nigdy nie byłeś na żadnym meczu, nie grałeś, nie oglądałeś i się nazywasz fanem?

Nie zgadzam się z tobą.
Nie chodzić do KOŚCIOŁA jako pomieszczenia, budynku - a nie praktykować wiary to co innego, modlitwa dla siebie ...

Nie zgadzam się z tobą.
Nie chodzić do KOŚCIOŁA jako pomieszczenia, budynku - a nie praktykować wiary to co innego, modlitwa dla siebie ...
Nabierasz się na to sam? Większość ludzi nie chodzi do kościoła bo im się po prostu nie chcę, a później oczywiście wymówka: "wierzę w Boga, nie kościół" - a tak szczerze, to nie wydaje mi się że odmawiają oni modlitwy wieczorne i poranne, mają jakikolwiek pojęcie o biblii, lub o samym panu Bogu. "modlitwa dla siebie ..." - czasem to nie jest egoizm? Modlisz się tylko dla siebie, nie chcesz szczęścia innych?

Ja też czasami nie idę do kościoła, bo jestem zmęczony, leniwy, lub mam coś innego do roboty - ale wiem, że robię źle - a nie wymyślam sobie durne usprawiedliwienia. Nie podoba się chodzenie do kościoła, to zmieńcie wiarę, i nie nazywajcie się katolikami :O

Back