• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!

Xampp - phpmyadmin

dima0909

Banned User
Reaction score
0
Witam. Czy można jakoś zmienić w Xamppie tak aby do administracji się logowano zamiast 127.0.0.1/phpmyadmin/ to np. 127.0.0.1/ots/

Jest to możliwe?

Może zmienić alias w plikach konfiguracyjnych apache?

w koncu jakos normalnie odpisujesz w postach.

Hmm... no nie wiem ja się na tym za bardzo nie znam. Ale chce w ten sposób utrudnić robote hakerom :P
Chciałbym aby to inna ścieżka była niż standartowo
/localhost/phpmyadmin/

w koncu jakos normalnie odpisujesz w postach.

Jak ktoś normalnie pyta to normalnie odpisuję.

Hmm... no nie wiem ja się na tym za bardzo nie znam. Ale chce w ten sposób utrudnić robote hakerom :P
Chciałbym aby to inna ścieżka była niż standartowo

Słabe zabezpieczenie.

Co do samego aliasu to poszukaj plik o nazwie phpmyadmin.conf jeżeli nie to w vhostach apache, nie za bardzo pamiętam strukture xampp'a więc musisz szukać.

Są dwa skuteczne rozwiązania na zabezpieczenie phpmyadmin'a.
1. Usunięcie go.
2. Możliwość zalogowania się tylko z danego IP. W Twoim przypadku wystarczy wpisać lokalne IP jeżeli ten ots stoi u Ciebie na PC.

Sama zmiana aliasu mało da jak ktoś bardziej ogarnięty będzie chciał się Ci do pma dostać.

usunięcie phpmyadmin to raczej zły pomysł, bo w przyszłości nie można będzie wprowadzać zmian...
chciałbym wlasnie zmienic to tak jak juz napisalem w temacie + wprowadzić logowanie z local ip

usunięcie phpmyadmin to raczej zły pomysł, bo w przyszłości nie można będzie wprowadzać zmian...
chciałbym wlasnie zmienic to tak jak juz napisalem w temacie + wprowadzić logowanie z local ip

Przecież phpmyadmin to tylko jedna z alternatyw...

Możesz równie dobrze wszystko robić poprzez SSH, bezpieczniej.

pyknij plik w folderze phpmyadmin o nazwie ".htaccess"
a w nim
Code:
order deny,allow
deny from all
allow from twoje.ip.tutaj.se.wpisz

ps. a co to za stereotypy ,ze nooby robia na xampp? ja mowie ,ze nooby robia w apache/lighttpd/cokolwiek. pro robia w nodejs

moim zdaniem w xamppie również można coś robić...wystarczy go dobrze zabezpieczyć...
a więc ponawiam pytanie:

wie ktoś jak zamiast 127.0.0.1/phpmyadmin/ zrobić własną ścieżkę?

Zmien po prostu nazwe folderu phpMyAdmin na cos innego? No chyba nie mowisz mi ze trzymasz pliki gdzie indziej i alias do tego tworzysz...

jak zmieniam nazwę folderu to później nie działa ani
127.0.0.1/phpmyadmin/
ani
127.0.0.1/mojanazwa/

No to zrób alias poprzez plik konfiguracyjny mówiłem Ci wcześniej.

> nodejs

pls wyjdz

dowiedz sie na czym pisane sa najpopularniejsze strony, jezeli bedziesz mial kiedys strone ktora odwiedza wiecej niz 100 osob to bedziesz sie interesowal, jednak w node.js trzeba umiec pisac. Fakt faktem ten jezyk ma dopiero kilka lat i nie zaleca sie uzywania go przez niedoswiadczone osoby a najwiekszym jego plusem jest to ,ze nie uzywa miliarda funkcji/modulow jak php o ktorych w wiekszosci uzytkownik nawet nie wie tak samo jak apache milion modulow zbednych podsumowujac jeszcze raz - jezeli ktos uzywa apache + php to tak samo jakby uzywal xamppa (ktorego tak h po prostu nie ma mail serwa i ftp ale to akurat nie obciaza nic, wiec moze wy zaproponujecie jakies fajne rozwiazanie dla stron www oparte na swoim doswiadczeniu a nie podawania linka gdzie hejtuja node, ja moge wyslac tyle samo linkow gdzie go wielbia, w moim przypadku gdzie php z apache2/nginx/lighttpd nie wyrabialo w gre wszedl node i bardzo sie sprawdza.
Jednak nie jest to jezyk dla amatorki, wiec wy lepiej go nie uzywajcie tylko zostancie przy xampp ktory dla waszych celow jest idealnym rozwiazaniem

Jednak nie jest to jezyk dla amatorki, wiec wy lepiej go nie uzywajcie tylko zostancie przy xampp ktory dla waszych celow jest idealnym rozwiazaniem
Jak to przeczytałem to krew z mózgu mi wyparowała.
Od kiedy node.js został awansowany do miana języka programowania?

Back