• There is NO official Otland's Discord server and NO official Otland's server list. The Otland's Staff does not manage any Discord server or server list. Moderators or administrator of any Discord server or server lists have NO connection to the Otland's Staff. Do not get scammed!
  • 2026 staff recruitment is open! Check it out and consider applying!

Technikum czy Liceum?

Ale u mnie jest sytuacja taka, że liceum ma bardzo wysoki poziom - zawsze top5 w najlepszy wynikach w województwie. Mi zależy na studiach bo nie chce zostać operatorem wózka widłowego w castoramie. Technikum z kierunkiem technik informatyk jest dopiero od roku i nie zabardzo ma wyrobią opinie ta szkoła i właśnie dlatego nie wiem.
Technikum ma dużego plusa z przygotowania zawodowego. ma minusa z matmy i fizyki.
Liceum ma znowu plusa z matmy fizyki + zdana matura lepiej lub gorzej :) za to ma minusa z tego przygotowania zawodowego.
I trudno podjąć mi decyzje... co najgorsze jest to, że nie wiem jak uczą w tym technikum czy dobrze czy źle.

człowieku, studia to papierek i co z tego będziesz miał?
nie lepiej myśleć o sobie jako pracodawcy niż pracowniku?

Nie wiem jak tobie, ale mnie w gimnazjum doradzano liceum, no i tak też się stało że chodzę do liceum =).

Technikum to moim zdaniem gorsze przygotowanie do matury, brak (realnych) możliwości zdawania na poziomie rozszerzonym (chyba, że coś Ci naprawdę padło żeby męczyć matme/fizyke w hacie =P), no i rok nauki krócej :).

A co do pracy po technikum... Jak się ma znajomych, albo rodzice mają znajomych to praca się zawsze znajdzie ;).

Sam chodzę do liceum (nie najlepszego w mieście, są dwa "elitarne", ja chodzę do takiego, że tak powiem trzeciego, trafiła tu tzw. "masa" =P - z jednej strony chujowo, ale z 2giej mam top ocenki z 3 (lub więcej) przedmiotów :D).

@up
studia to papierek i co z tego będziesz miał?
No dobra, ale chyba nie powiesz że studia niczego nie uczą, prawda :)?
Z resztą mnie to co mówisz śmierdzi tym, że chodzisz do technikum, a po nim - nie oszukujmy się - szanse na studia są niższe.

Last edited:
Właśnie chodzi mi o matme bo jak wiemy pierwszy bodajrze rok studiów to sama matematyka na dość wysokim poziomie.

Mam lepszy pomysl, rzuc kostka. Przedzial 1-3 = Technikum, 4-6 = Liceum. Ew. rzuc moneta.
Ta rzut monetom orzeł ide do castoramy na operatora wyózka widłowego, reszka ide do tesco na ochroniarza, jak stanie na sztorc to technikum a jak zatrzyma się w powietrzu to liceum? :)

Nie wiem jak tobie, ale mnie w gimnazjum doradzano liceum, no i tak też się stało że chodzę do liceum =).

Technikum to moim zdaniem gorsze przygotowanie do matury, brak (realnych) możliwości zdawania na poziomie rozszerzonym (chyba, że coś Ci naprawdę padło żeby męczyć matme/fizyke w hacie =P), no i rok nauki krócej :).

A co do pracy po technikum... Jak się ma znajomych, albo rodzice mają znajomych to praca się zawsze znajdzie ;).

Sam chodzę do liceum (nie najlepszego w mieście, są dwa "elitarne", ja chodzę do takiego, że tak powiem trzeciego, trafiła tu tzw. "masa" =P - z jednej strony chujowo, ale z 2giej mam top ocenki z 3 (lub więcej) przedmiotów :D).

@up

No dobra, ale chyba nie powiesz że studia niczego nie uczą, prawda :)?
Z resztą mnie to co mówisz śmierdzi tym, że chodzisz do technikum, a po nim - nie oszukujmy się - szanse na studia są niższe.

nie wiem kto Ci takich głupot nawciskał :p

W takim razie wytłumacz dlaczego do technikum próg punktowy był właściwie tak niski, że każdy wieśniak się tam dostał =)...

U mnie w mieście:
* Do techników próg punktowy to 50-80 punktów.
* Do liceów próg to 80+

Czy to nie świadczy o poziomie nauczania w liceach? Przecież to każdy debil popatrzy i nawet nie musi się zastanawiać - Technika są dla tych "głupszych". Chyba, że technikum jest na baardzo wysokim poziomie :).

@edit
Nie przyznasz się, że popełniłeś błąd wybierając tech. :]

Last edited:
coś cieńko do tych LO...
u mnie, rok temu jak ja szedłem to do najlepszych dwoch LO od 150 pkt, do technikum, na profil technik-informatyk od 90 sie dostalo 3 ludzi ze wsi, reszta 100+
patrz też na to, że do LO przeważnie liczy się INFORMATYKA, a do technikum FIZYKA, to często jest te 10 pkt do przodu ;p

W takim razie wytłumacz dlaczego do technikum próg punktowy był właściwie tak niski, że każdy wieśniak się tam dostał =)...

U mnie w mieście:
* Do techników próg punktowy to 50-80 punktów.
* Do liceów próg to 80+

Czy to nie świadczy o poziomie nauczania w liceach? Przecież to każdy debil popatrzy i nawet nie musi się zastanawiać - Technika są dla tych "głupszych". Chyba, że technikum jest na baardzo wysokim poziomie :).

@edit
Nie przyznasz się, że popełniłeś błąd wybierając tech. :]

u mnie w klasie było chyba 90+ :p

W technikum "uczy" :)...
Gdybym miał być wścipski to zaczął bym ci wytykać każdy wyłapany błąd ortograficzny w twoich postach (masz ich 900, daje głowę, że gdzieś zrobiłeś jakiś błąd).

Apropo twojej wypowiedzi powyżej równie dobrze mogę stwierdzić, że technikum nie uczy zasad interpunkcji :).

Zdania kończymy kropką.

@edit
Zdania twierdzące =).

jestem na informatyce, politechniki wrocławskiej.

Skończyłem liceum ogólnokształcące.

Na maturze pisałem mat i fiz rozszerzona. Dostalem się

Ale tak naprawde to nie ma znaczenia, technikum czy liceum. Uczysz się przecież sam...

Jak już ktoś wspomniał: terminarz, dodatkowa przeszkoda. Cóż, jeżeli zamierzasz studiować, to nawet się nie wahaj czy liceum, czy technikum, tylko od razu nastaw się na liceum. Rok mniej nauki, a szansę na przyjęcie i tak ma większe student, niż absolwent technikum.

PS. U mnie, gdy ja kończyłem gimnazjum do wszystkich publicznych LO było od 90 w górę (95, 108, 138 i 2x ok. 150), zaś do najlepszego technikum 97 :) Połowa uczniów = wieś. 90% klasy trafiło tam, bo nie przyjęli ich nigdzie indziej.

U mnie do liceów było:
2x 100 i 2x 90 albo 80

Ja jestem w tym gorszym =P. Podobno po tych 2ch szanse na studia są jak 1:100 :P

No, ale cóż większe niż po technikum.
Moim zdaniem terminarz nie jest jakąś wielką przeszkodą. Przeszkodą może być to, że klasa 4 technikum to 50% praktyk (tak jest w technikum mieszcz. sie w budynku naszego liceum :D), a w tym przypadku troche z głowy może wylecieć :D...

A u mnie jest 120pkt do liceum a do technikum nie wiem :) dostaje na dzień dobry 20pkt za to, że uczyłem się w gimnazjum (ta sama szkoła co liceum)

Serio ci mówie. Bo jakbyś przez 3 lata płacił 300zł/mc za szkołe to chyba masz większe przywileje dostąpienia dalszej nauki w tej szkole? a dodaj 400zl wpisowego :)

Dlaczego naciagać?
Biorąc pod uwagę stopień naucznia w innych gimnazjach to by musiała wydać z 500zł/mc za korepetycje dla mnie :)
A w klasyku są całkiem dobrzy nauczyciele. Dobrze tłumaczą materiał. Jak masz problem pomogą ci po lekcjach... nawet spoko szkoła gdyby nie to, że jest katolicką szkoła prowadzoną przez księdza. W pierwsze piątki miesiąca mamy modlitw, zajęcia rozpoczynasz modlitwą i w świeta często idziemy do kościoła podczasz szkoły :) lecz są plusy tego chodzenia do kościołą zaduszki to dzień wolny od szkoły i pare innych dni :)

Back