Serwerownie - opinie, pytania oraz wszystko co z nimi związane

zabka229

Member
Joined
Dec 30, 2009
Messages
147
Reaction score
0
Nie chcę współdzielić z kimś maszyny. Poza tym chcę mieć pełną opcje wirtualizacji.
Chociaż jeśli byłby jakiś dobry vps - to też bym nie pogardził :)
 

Lanceq

Banned User
Joined
Dec 19, 2011
Messages
1,730
Reaction score
141
Ile potrzebujesz RAM'u, procka, trasnferu i miejsca na dysku?
 

zabka229

Member
Joined
Dec 30, 2009
Messages
147
Reaction score
0
Przy 50 osobach online mój aktualny vps pobiera maksymalnie 900 mb ramu.
Liczę na 100 osób online ale chciałbym mieć też jakąś rezerwę + brak lagów.
Procesor duży mi nie jest potrzebny, myślę że dwurdzeniowy wystarczy taki jaki mam teraz 3.4GHz.
Miejsca też dużo nie potrzebuje ~~50 - 100GB.
Transfer jak największy, żeby choć trochę utrudnić ataki ddos.
 

Lanceq

Banned User
Joined
Dec 19, 2011
Messages
1,730
Reaction score
141
Zapraszam do oferty http://mintshost.pl, za skromne 75 zł miesięcznie otrzymasz VPS'a o podanej konfiguracji:



Mogę Ci zaoferować dodatkowo 10% zniżki. Masz 25 Mbit gwarantowanego łącza (15mbps wystarcza na około 1000 graczy online), mniejsze ataki DDoS są wycinane od razu, przy większych będą problemy. Dysk bez problemu zostanie Ci zwiększony za dodatkową sybmoliczną opłatą.
 
Last edited:

zabka229

Member
Joined
Dec 30, 2009
Messages
147
Reaction score
0
Serwerownia jest własnością firmy Biznes-Host.pl
To mi nie pasuje ;/
Mam teraz vps'a wykupionego u nich i jakoś nie specjalnie mi się spodobał.
 

D. Kielb

/home
Joined
Jan 12, 2010
Messages
387
Reaction score
5
Location
nisko
już trochę wypadłem z "rytmu" może mi ktoś powiedzieć czy ze 2 evo 10-15mb uda się postawić na
Ram: 1 GB
Poj. 25 GB
Transf. b/o (to 1000 GB chyba)
procek 1x 3,4 Ghz
trochę skromnie z ramem no ale mam możliwość urwać tego vpsa na rok za 40 zł :D

- - - Updated - - -

już trochę wypadłem z "rytmu" może mi ktoś powiedzieć czy ze 2 evo 10-15mb uda się postawić na
Ram: 1 GB
Poj. 25 GB
Transf. b/o (to 1000 GB chyba)
procek 1x 3,4 Ghz
trochę skromnie z ramem no ale mam możliwość urwać tego vpsa na rok za 40 zł :D
mam też opcje
Ram: 2 GB
Poj. 25 GB
Transf. bez limitu
procek 1x 3,6 Ghz
łącze 80mbit
za 100zł/rok i nie wiem którą opcje wybrać!
Chłopaczki na tych maszynkach będzie można coś postawić?
 
Last edited:

Crypton3

Retired
Joined
Mar 13, 2010
Messages
549
Reaction score
125
już trochę wypadłem z "rytmu" może mi ktoś powiedzieć czy ze 2 evo 10-15mb uda się postawić na
Ram: 1 GB
Poj. 25 GB
Transf. b/o (to 1000 GB chyba)
procek 1x 3,4 Ghz
trochę skromnie z ramem no ale mam możliwość urwać tego vpsa na rok za 40 zł :D

- - - Updated - - -



mam też opcje
Ram: 2 GB
Poj. 25 GB
Transf. bez limitu
procek 1x 3,6 Ghz
łącze 80mbit
za 100zł/rok i nie wiem którą opcje wybrać!
Chłopaczki na tych maszynkach będzie można coś postawić?
Jeśli chcesz postawić dwa evo to radzę Ci wziąć coś z 3-4 gb ramu. Nie bierzesz pod uwagę najważniejszego czynnika - wycieków pamięci w TFSie (mówię tu o r3777, być może w nowszych revach coś z tym zrobili).
Przykład:
Na Vestii mam średnio 500 graczy, po uruchomieniu server bierze około 1,3gb ramu, jednak już po 33 godzinach ilość zużywanego ramu wynosi już 4550mb.
 

D. Kielb

/home
Joined
Jan 12, 2010
Messages
387
Reaction score
5
Location
nisko
Jeśli chcesz postawić dwa evo to radzę Ci wziąć coś z 3-4 gb ramu. Nie bierzesz pod uwagę najważniejszego czynnika - wycieków pamięci w TFSie (mówię tu o r3777, być może w nowszych revach coś z tym zrobili).
Przykład:
Na Vestii mam średnio 500 graczy, po uruchomieniu server bierze około 1,3gb ramu, jednak już po 33 godzinach ilość zużywanego ramu wynosi już 4550mb.
Jak dobrze pamiętam to 0.3.4pl2 zużywał 2 GB ramu z realmapą po odpaleniu po 4-5 dniach było 3,5-4 GB najwięcej chyba po ponad tygodniu było coś koło 5 GB przy 350~online a r3666 zużywał 2,5 GB na real mapie po odpaleniu i po 3-4 dniach koło 4-4,5 GB przy 500~online Więc coś ta twoja vestia dużo siorbie tego ramu chyba że masz "ciężką" mapę.
A tego VPSa i tak chyba wezmę dobrze byłoby jakby nawet 1 evo coś koło 50-100 online utrzymał bo zawsze przyda się parę stówek miesięcznie za jakieś noob evo. Na porządny projekt trzeba będzie postarać się o porządną maszynę :)
 

Crypton3

Retired
Joined
Mar 13, 2010
Messages
549
Reaction score
125
Jak dobrze pamiętam to 0.3.4pl2 zużywał 2 GB ramu z realmapą po odpaleniu po 4-5 dniach było 3,5-4 GB najwięcej chyba po ponad tygodniu było coś koło 5 GB przy 350~online a r3666 zużywał 2,5 GB na real mapie po odpaleniu i po 3-4 dniach koło 4-4,5 GB przy 500~online Więc coś ta twoja vestia dużo siorbie tego ramu chyba że masz "ciężką" mapę.
A tego VPSa i tak chyba wezmę dobrze byłoby jakby nawet 1 evo coś koło 50-100 online utrzymał bo zawsze przyda się parę stówek miesięcznie za jakieś noob evo. Na porządny projekt trzeba będzie postarać się o porządną maszynę :)
Może i dużo bierze, ale wiąże się to też z ilością skryptów i kilkoma innymi czynnikami.
Jak na jedno evo to myślę, że ten VPS będzie dobry. Jednak na twoim miejscu poczytałbym jeszcze opinie o tej serwerowni, VPS VPSowi nie równy.
 

Kanier

Banned User
Joined
Feb 8, 2013
Messages
341
Reaction score
1
Ale jego mapa nie waży 20 mb jak inne evo (vestia).
 

Shadowman321

Member
Joined
Mar 27, 2010
Messages
182
Reaction score
11
Odswieze troche. Moze ktos polecic cos stabilnego? Ostatnio problemy wszedzie.
Zaczalem jakis czas temu od biznes host - porazka.
Przeszedlem do hostpark - wszystko w miare ok, serwer sie trzymal, ceny w sumie troche wyzsze niz u konkurencji, ale support nadrabia troche. Chociaz przy atakach serwer odcinaja i to problematyczne jest. Poza tym nie ma tanszych vpsow jak po 45 zl, a potrzebuje czegos za 15-25. Czyli jak najtaniej.
W vihost niby wszystko ma byc fajnie, ale troche nie tak z cenami + support mimo ze dziala dosc sprawnie, to dosylaja mi sprostowania w kolejnych mailach bo na pytanie o platnosci zwiazane z promocja ktos sie pomylil...
Teraz mi sie konczy serwer w esynergy/livenet. Nie polecam w chuj. W ciagu miesiaca padal serwer i cala serwerownia chyba, ze 4 razy jak nie wiecej. Przez godzine do kilku nie ma dostepu do niczego. Nawet strony glownej czy panelu logowania. A jak sie zaczyna stabilizowac to zas gubi przez jakis czas 70% pakietow i nic sie nie da zrobic. Support nie odpisuje przez kilka dni.

Zastanawiam sie nad mintshosts. Tanio, nie potrzebuje nic wiecej. Ale nie do konca jestem przekonany co do tej firmy(biznes-host: slaby support + drogo).
Mysle tez nad hosteamem, ale tam jest duzo drozej. Niby ma byc tak stabilnie, a tez ostatnio po wiekszych atakach problemy z cala serwerownia byly, wiec...
Ostatnie co na razie biore pod uwage to ultimahost, troche drozej, ale moze bedzie ladnie dzialac?
Jakies opinie na temat tych 3? A moze jakas kolejna propozycja?
Kimsufi/ovh przegladalem ale nie widze zadnej ciekawej dla mnie oferty...
 

xAzim

Member
Joined
Sep 19, 2012
Messages
327
Reaction score
7
Jaka cena, taka jakość. Chcesz coś dobrego, zainwestuj. Twój budżet jest zbyt niski, żebyś mógł cokolwiek więcej wymagać.
 

Shadowman321

Member
Joined
Mar 27, 2010
Messages
182
Reaction score
11
Bez przesady, w hostparku mialem serwer i sie trzymal dobrze, chyba, ze konkretnie na moj ots byl dos...
Chodzi mi o to, zeby przez 10+ godzin miesiecznie nei bylo problemow tak jak to mialem w esynergy.
Mintshost bedzie sie trzymac? Jak nie to moze ultima? W ostatecznosci drozszy duzo hosteam?
Czy pod tym katem jest sens brac cos z tego?
 

Don Daniello

/root
Staff member
Administrator
Joined
Apr 11, 2008
Messages
3,483
Reaction score
868
Location
Proland
Weź się puknij w czółko.
Za 15-25 zł miesięcznie chcesz, żeby profesjonaliści 24/7 filtrowali ataki na twój serwer i odpowiadali na maile najlepiej w ciągu godziny.
Trochę szacunku dla IT, ciesz się, że za te pieniądze masz własny adres IP...
 

Shadowman321

Member
Joined
Mar 27, 2010
Messages
182
Reaction score
11
Czy ja mowie o odpowiadaniu w godzine albo filtrowaniu atakow? Wez sie puknij w czolko. Ja mowie o serwerowni ktora nie pada(cala serwerownia a nie moj marny vpsik za grosze) na kilka godzin 2 razy w tygodniu srednio. I w ktorej w 40h czy w 60h mi odpowiadaja. Hostpark spelnial moje wymagania, ale usuneli z oferty tansze serwery, dlatego szukam czegos innego.
Ale chuj, dzieki za taka pomoc, wiecej pytac tu nie bede o opinie, bo kazdy wie swoje a nie czyta nawet postow ze zrozumieniem ich tresci.
 

xadereq

New Member
Joined
Aug 17, 2012
Messages
10
Reaction score
0
Hosteam jest poważną firmą i jak mają jakieś problemy to nie mówią że to "problem techniczny" tylko wszystko opisują na tech.hosteam.pl
Sprzęt jest zawodny i gwarantuję Ci że w każdej firmie może się przydarzyć że padnie switch czy coś.
Nie wiem nad czym tu się zastanawiać...
 

Burczyk91

Member
Joined
Jul 21, 2012
Messages
268
Reaction score
3
To ty chyba szukasz serwer pod normalną stronkę :D Ja więcej wydaje na zwykłą stronę www niż ty chcesz na ots'a :eek:
 

Crypton3

Retired
Joined
Mar 13, 2010
Messages
549
Reaction score
125
W ramach promocji innych naszych usług przyznaliśmy dla Państwa kod rabatowy (10 % zniżki) do wykorzystania na zakup nowych usług z naszej oferty.

KOD:
0MI38BWLGM8O

Kod może być wykorzystany przez Państwa (zamówienie w panelu klienta Linuxpl.com - Panel logowania) lub dla nowych Klientów (znajomy/znajoma) na stronach
http://linuxpl.com/koszyk,f,3,promoKod,0MI38BWLGM8O
oraz
https://serveradmin.pl/koszyk_f_75_promoKod_0MI38BWLGM8O

Kod rabatowy przysługuje dla usług:
- kont hostingowych (w1gb,w2gb, w5gb, w10gb, konto SEO oraz WPRO)
- dodatki do kont hostingowych
- serwery vps

Kod jest ważny do dnia 2013-08-06

Serdecznie zapraszamy
Kod dostałem za darmo, a szkoda jakby miał się zmarnować. Może ktoś inny wykorzysta.
Jeśli chodzi o VPSy - nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś przy 100-200 graczach dawały radę. Początkowo hostowałem tam Vestię.
 

Sekula 14

Intermediate OT User
Joined
Jul 7, 2012
Messages
361
Reaction score
40
Faktycznie najsys, ciekawe jak to wygląda w praktyce.
 
Top